جستجو

مدیر مهندسی صنایع شرکت فولاد مبارکه گفت: پروژۀ نورد گرم ۲ مصداق‌ به‌روزرسانی تکنولوژی در فولاد مبارکه است.


به گزارش معدن مدیا  به نقل از روابط عمومی شرکت فولاد مبارکه، افشین خیامیم، در گفتگو با رادیـو فــولاد بود به بیان دیدگاه ها و پاسخ به سئوالات کارشناس برنامه پرداخت.

مدیریت مهندسی صنایع به‌طورکلی با تلفیق دانش مهندسی، ریاضیات، اقتصاد و مدیریت کارایی سیستم‌های تولیدی، فرایندها و سازمان‌ها را بهبود می‌بخشد. این واحد از سه زیرمجموعۀ واحدهای مطالعات و ارزیابی تکنولوژی، بهبود عملیات و روش‌ها و فرایندها تشکیل شده است.

بهبود عملیات: این واحد از ابتدای بهره‌برداری فولاد مبارکه زیر نظر واحد مهندسی صنایع تشکیل شده و هدف اصلی آن این است که در بهبود فرایندهای عملیاتی سازمان و مواردی که نیازمند بهره‌گیری از تکنیک‌های بهینه‌سازی مهندسی است استفاده شود، مثلا در هزینه‌یابی کار، زمان و تعدادی از پروژه‌های بهبود از تکنیک‌های داده‌کاوی یا تکنیک‌های شبیه‌سازی استفاده می‌شود. هزینه‌یابی استاندارد از دیگر وظایف این واحد است و در این زمینه هر سال ساختارهای مرکز هزینه و استانداردهای پایه را به‌روزرسانی می‌کند.

روش‌های و فرایندها: این واحد مسئولیت سیستم مدیریت فرایندها در شرکت را بر عهده دارد و در صورت درخواست یک واحد سازمانی برای تغییر یا ایجاد یک فرایند در سازمان، با همکاری این واحد، جلسات لازم برگزار می‌شود و این کار صورت می‌گیرد. شاخص‌های اندازه‌گیری فرایندها نیز با تأیید این واحد در سیستم بارگذاری و گزارش‌دهی می‌شوند. ازجمله فعالیت‌های دیگر این واحد رسیدگی به درخواست‌های توسعۀ سیستم‌های اطلاعاتی از طریق سیستم سریع و همچنین بازنگری و به‌روزرسانی سیستم توقفات فولاد مبارکه است.

مطالعه و ارزیابی تکنولوژی: این واحد سه وظیفۀ اصلی دارد: اول، تهیۀ گزارش‌های نیازسنجی است. به این منظور فرم‌هایی که در نواحی تولیدی پر می‌شود برای سرمایه‌گذاری به واحد مهندسی صنایع ارجاع می‌شود تا ارزیابی گردد و بعد مراحل امکان‌سنجی فنی و اقتصادی را طی کند. دوم، ارزیابی تکنولوژی‌های موجود و تشکیل سبد تکنولوژی و تدوین اقدامات اصلاحی برای بهبود و ارتقای تکنولوژی‌هاست. سوم، تدوین سبد محصول و نقشۀ راه تکنولوژی است که مسیر توسعه و سرمایه‌گذاری‌های فولاد مبارکه را مشخص می‌کند.

فعالیت مهم دیگری که در این واحد انجام می‌شود «شبیه‌سازی» است که فعالیت‌های مربوط به پروژه‌های شبیه‌سازی شرکت را انجام می‌دهد و تا الآن هم سه پروژۀ مهم شبیه‌سازی کارگاه غلتک فولاد مجتمع فولاد سبا، برنامه‌ریزی تولید مجتمع فولاد سبا و پروژۀ انتقال اسلب به نورد گرم ۲ انجام گرفته است.

مدیریت مهندسی صنایع طی دو سال گذشته نسبت به ادوار قبل چه تفاوتی کرده است؟

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در سال گذشته باید به آن پرداخته می‌شد ساختار سازمانی این واحد بود. با توجه به تغییرات حوزه‌های مختلف، واحد سازمان‌دهی با برگزاری جلسات و برقراری تعاملات لازم، تغییراتی در این ساختار اعمال کرد. بدین ترتیب سازمان‌دهی نیروی انسانی انجام شد و تعدادی از همکاران جذب شدند. در حال حاضر هم با ساختار سازمانی جدید در حال ادامۀ فعالیت‌هایمان هستیم.

توسعۀ ابزارهای علمی و تخصصی به‌خصوص در شاخۀ تحقیق در عملیات، جدا از بهینه‌سازی عملکرد و ساختار سازمانی، مدنظر واحد مدیریت صنایع بود. در این خصوص توضیح دهید.

یکی از حوزه‌های بسیار مهم در بحث مدل‌سازی و تحقیق در عملیات و برنامه‌ریزی ریاضی، حوزۀ شبیه‌سازی است. در حال حاضر، این فعالیت به‌صورت تخصصی و علمی دنبال می‌شود و پروژۀ مهمی که در این زمینه در جریان است شبیه‌سازی نحوۀ انتقال اسلب از فولادسازی به نورد گرم ۲ است.

با توجه به تحریم‌های ظالمانه‌ای که علیه کشور ما وجود دارد، وضعیت شرکت در حوزۀ تکنولوژی‌های روزآمد چگونه است؟

از مهم‌ترین منابعی که امروزه در تمام شرکت‌ها، به‌خصوص صنعت فولاد استفاده می‌شود منبع تکنولوژی است. منبع تکنولوژی و فناوری باید به شکل مناسبی مدیریت شود تا بتوانیم اهدافمان را محقق کنیم. کاری که با همکاری دفاتر فنی نواحی تولیدی در واحد مهندسی صنایع انجام شده به‌روزآوری وضعیت تکنولوژی‌هایی است که در حال حاضر در فرایندهای تولیدی استفاده می‌کنیم. شکاف تکنولوژی، یعنی فاصلۀ میان آنچه هم‌اکنون در خطوط تولیدی استفاده می‌شود و نسل جدید تکنولوژی، با ابزارهای موجود شناسایی شده و پروژه‌های مختلفی در این زمینه تعریف شده است. این پروژه‌ها توسط واحدهای ذی‌ربط مثل مهندسی کارخانه در حال پیگیری و انجام است. خروجی این شناسایی، پروژه‌های بهبود و بهینه‌سازی است که در حوزۀ تکنولوژی انجام می‌شود. مرحلۀ شناسایی این تکنولوژی‌ها به‌خوبی پیش می‌رود، ولی در فرایند اکتساب تکنولوژی مشکلاتی وجود دارد. البته راهکاری که فولاد مبارکه از چندین سال قبل شروع کرده و هم‌اکنون نیز در حال توسعه و تکامل آن است بومی‌سازی و مهندسی معکوس است. این امر در حوزه‌های بسیاری به‌خوبی پیش رفته، ولی هنوز جای کار زیادی دارد. فولاد مبارکه در حال حاضر در راه فناور شدن قدم برمی‌دارد و امیدواریم خودمان بتوانیم صاحب تکنولوژی‌های فرایندی در صنعت فولاد شویم.

پروژه‌های بهینه‌سازی در خطوط تولید به چه صورت در مهندسی صنایع اولویت‌بندی می‌شوند؟

پروژه‌های بهینه‌سازی در نواحی تولیدی عمدتا در دو حوزه تعریف می‌شوند: نرم‌افزاری و سخت‌افزاری. در پروژه‌های سخت‌افزاری، فرم‌های مطالعۀ طرح تکمیل، و سپس برای واحد مهندسی کارخانه ارسال می‌شود. اولین فاز این پروژه‌ها نیازسنجی است و طی آن مشکلی که از طرف ناحیه مطرح شده بررسی و راه‌حل‌های مختلف آن ارائه می‌شود. نهایتا اطلاعات نیاز اعلام‌شده تکمیل می‌شود و برای ادامۀ مسیر در اختیار واحد مهندسی کارخانه قرار می‌گیرد. در حوزۀ نرم‌افزار و فرایندها هم براساس درخواستی که به مهندسی صنایع یا واحد IT ارسال می‌شود، برای تحلیل لایۀ بیزینس یا کسب‌وکار توسعۀ سیستم‌های اطلاعاتی، گردش کاری بین ما و واحد IT شکل می‌گیرد. نهایتا بهینه‌سازی‌ها در قالب توسعۀ سخت‌افزار و نرم‌افزار انجام می‌گیرد و تعامل بین واحدهای مختلف به تحقق اهداف می‌انجامد.

در زمینه به‌روزرسانی ظرفیت خطوط تولیدی و شاخصه‌های زمانی مرتبط با آن، چه اقداماتی در حوزۀ فعالیت شما صورت می‌گیرد و برای اینکه شرکت در این زمینه از سایر رقبای جهانی و فولادسازان عقب نماند، چه اقدامات مهمی انجام می‌دهد؟

تأثیر تکنولوژی بر ظرفیت خطوط تولیدی یک فرایند پیوسته است. زمانی که این تکنولوژی‌ها در خطوط تولیدی نصب و راه‌اندازی می‌شود، ظرفیت خطوط تولید به‌روزرسانی می‌گردد، تمامی شاخصه‌های زمانی بازنگری می‌شود و دوباره در اختیار واحدهای مرتبط قرار می‌گیرد تا ما بتوانیم افزایش تولید مدنظرمان را محقق سازیم. ارتقای تکنولوژی با اهداف مختلفی صورت می‌گیرد، مثلا افزایش کیفیت یا کمیت یا کاهش مصارف. نهایتا تأثیر تکنولوژی بر خطوط تولیدی در جاهای مختلف خودش را نشان می‌دهد و ما در حوزۀ ظرفیت خطوط تولیدی این را خواهیم دید. در حال حاضر در حوزۀ ظرفیت خطوط، متناسب با تکنولوژی‌هایی که نصب می‌شود، ایران رتبۀ دهم را در جهان داراست که رتبۀ قابل‌ملاحظه‌ای است. شرکت فولاد مبارکه نصف ظرفیت تولید فولاد کشور را دارد، اما در تولید بعضی محصولات خاص نیازمند به‌روزرسانی تکنولوژی‌هایمان هستیم. پروژۀ نورد گرم ۲ یکی از مصداق‌های این موضوع است. زمانی که این تکنولوژی نصب و راه‌اندازی شود، می‌تواند تعداد قابل‌ملاحظه‌ای از محصولات را به سبد محصولات فعلی فولاد مبارکه اضافه کند و این شرکت می‌تواند اهداف پیش روی خود را محقق سازد.

مسلما لازم است رویکرد مهندسی صنایع در تمام اقدامات شرکت ظاهر شود تا شرکت بتواند به اهدافش برسد. در این خصوص توضیح دهید.

در خصوص استفاده از منابع، واحدهایی که می‌توانند به این موضوع توجه کنند و از منابع به‌صورت بهینه استفاده کنند واحدهای تولیدی و بهره‌بردارند. البته واحدهای ستادی هم هستند که می‌توانند از منابع به نحو احسن استفاده کنند. همکاری واحد مهندسی صنایع با دفاتر فنی نواحی تولیدی در جهت استفادۀ بهینه از منابع می‌تواند توسعه یابد، ضمن اینکه باید در نظر داشت که منابع نامحدود نیستند و صنعت فولاد هم یک صنعت انرژی‌بر است. در این زمینه می‌توان پروژه‌های متعددی تعریف کرد و مهندسی صنایع آمادگی کامل دارد تا با همکاری دوستان ترتیبی اتخاذ کند که از منابع به‌صورت بهینه استفاده شود و نهایتا هزینه‌های تولید کاهش یابد. بدین ترتیب قیمت تمام‌شدۀ مناسبی در اختیار مشتری قرار می‌گیرد و فعالیت در فضای رقابتی امکان‌پذیر می‌گردد و سرمایه‌های ملی هم حفظ خواهد شد.

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.