جستجو

هدف از ایجاد منطقه ویژه اقتصادی پارسیان این بوده که صنایع انرژی‌بری همچون پتروشیمی، فولاد و آلومینیوم که در بخش خصوصی فعال هستند، در این منطقه مستقر شوند، این در حالی است که این هدف عملیاتی نشده است.


به گزارش معدن مدیا به نقل از اخبار فولاد ، برخی باور دارند که سازمان ایمیدرو در اجرای زیرساخت‌های منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر پارسیان کوتاهی کرده و موجب شده از ظرفیت‌های معدنی این منطقه از کشور استفاده نشود، این در حالی است که برخی دیگر تاکید دارند براساس قوانین بالادستی دولت نمی‌تواند به پروژه‌ای که بخش خصوصی توانمندی انجام آن را دارد، وارد شود و وظیفه ایمیدرو ایجاد زیرساخت‌هایی مانند آب، برق، گاز، جاده و مواردی از این قبیل است. آنها دلایل راه نیفتادن این پروژه را کاهش سرمایه‌گذاری بخش خصوصی قلمداد می‌کنند.

نادیده گرفتن ظرفیت‌های معدنی

نماینده مردم بندرلنگه، بستک و پارسیان در مجلس شورای اسلامی در انتقاد به عملکرد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به تعهداتی که این سازمان در اجرای زیرساخت‌های منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر پارسیان داشته و به آنها عمل نکرده اشاره کرد.

بنا بر گفته احمد جباری به‌دلیل اهمال سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی کشور ظرفیت‌های معدنی حوزه انتخابیه او نادیده گرفته شده و منطقه پارسیان هنوز از لامرد مستقل نشده است؛ بنابراین طرح تحقیق و تفحص از ایمیدرو باید کلید بخورد.

تاخیر در بهره‌برداری از ظرفیت‌های منطقه پارسیان به‌دلیل توقف سرمایه‌گذاری در آن بوده است.

این پروژه با هدف جذب سرمایه بخش خصوصی و سرمایه‌گذار خارجی آغاز شده بود؛ اتفاقی که در تنگنای اقتصادی چند ماه گذشته و تشدید تحریم‌ها رخ نداد؛ در واقع اجرای زیرساخت‌های بیشتر نیاز به حضور قوی‌تر شرکت‌ها دارد و در غیر این صورت تنها به هدررفت هزینه می‌انجامد.

ایمیدرو مقصر نیست

در مقابل حسن شاهرخی که از سال ۱۳۹۴ تا سال گذشته مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر پارسیان بود و اکنون عضو هیات‌مدیره شرکت فولاد سبزوار است، در تشریح وضعیت کنونی این منطقه و عملکرد ایمیدرو گفت: درست است که روند پیشرفت در پارسیان کند بوده، اما دلیل این کندی به‌طور حتم کم‌کاری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی نیست؛ بلکه در این پروژه مبتنی بر سیاست‌های خصوصی‌سازی موردنظر نظام، به‌ویژه دولت دوازدهم قرار بر این است تا جایی که امکان دارد، بخش خصوصی در پیشروی منطقه سهیم شود.

مدیرعامل پیشین منطقه ویژه صنایع انرژی‌بر پارسیان افزود: به‌دلیل شرایط اقتصادی که در چند وقت اخیر بر کشور حاکم است، بخش خصوصی و همچنین شرکت‌های خارجی به آن میزانی که انتظار می‌رفت به منطقه پارسیان وارد نشدند و در پیشبرد آن فعالیت نداشتند.

او ادامه داد: نماینده مردم این شهر در مجلس به‌دلیل کاستی‌های برآمده از این اتفاقات به عملکرد ایمیدرو ایراد گرفته، اما در این اقدام دلایل کاستی‌ها دیده نشده است.

شاهرخی در توضیح دلیل اجرا نشدن زیرساخت‌هایی که ایمیدرو متعهد به اجرای آنها بود، اظهار کرد: زیرساخت‌ها باید متناسب با حضور سرمایه‌گذاران برپا شود. اگر سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی حضور پررنگ‌تری در منطقه داشتند، به یقین زیرساخت‌های بیشتری تاکنون احداث شده بود.

مدیرعامل پیشین منطقه ویژه صنایع انرژی‌بر پارسیان افزود: هدف از ایجاد منطقه ویژه اقتصادی پارسیان این بود که صنایع انرژی‌بری همچون پتروشیمی، فولاد و آلومینیوم که در بخش خصوصی فعال هستند، در آنجا مستقر شوند. براساس قوانین بالادستی دولت نمی‌تواند به پروژه‌ای که بخش خصوصی توانمندی انجام آن را دارد، وارد شود. به این ترتیب تنها وظیفه ایمیدرو ایجاد زیرساخت‌هایی مانند آب، برق، گاز، جاده و مواردی از این قبیل است. در حالی که بخش خصوصی تاکنون عملکرد قدرتمندی نداشته و تنها زمین منطقه را خریده، اگر دولت زیرساخت‌ها را احداث کند، به این معناست که هزینه‌ای را صرف زیرساخت‌هایی کرده که امکان استفاده از آنها وجود ندارد.

او اضافه کرد: ایمیدرو زیرساخت‌هایی را که تا این مرحله به آن نیاز است، ایجاد کرده اما اجرای کامل آنها به دلایلی که شرح داده شد، توجیه نداشت.

مدیرعامل پیشین منطقه ویژه صنایع انرژی‌بر پارسیان در ادامه اظهار کرد: انتظار نماینده پارسیان برای پیشبرد پروژه از جهاتی بجاست؛ احداث یکی از بنادر کشور در پارسیان آغاز شده و یک فاز آن هم تا مرحله‌ای پیش رفته که می‌توان آن را افتتاح کرد. البته امور می‌توانست بهتر از این هم پیش رود، اما به دلایلی که شرح داده شد، پیش نرفت.

شاهرخی در ادامه به مسئله تفکیک نشدن دو طرح پارسیان و لامرد اشاره کرد و توضیح داد: این دو طرح مجری واحد دارد و هنوز از یکدیگر تفکیک نشده است.

دلیل این اتفاق هم به عملکرد ایمیدرو برنمی‌گردد، بلکه تشکیلاتی که در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی وجود دارد باید به این امر رسیدگی کند. ۳ وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدرضا نعمت‌زاده، محمد شریعتمداری و رضا رحمانی به محمدباقر نوبخت نامه زدند و به لزوم تفکیک این دو طرح اشاره کرده‌اند.

شاهرخی همچنین خاطرنشان کرد: طبیعی است نماینده یک شهر انتظار پیشروی هرچه سریع‌تر پروژه‌ها و رسیدگی به امور مردم شهر را داشته باشد و اعتراض نماینده کنونی پارسیان نیز نابجا نیست، با این حال برای بهره‌برداری از منطقه ویژه پارسیان نیاز به همکاری ۸ وزارتخانه کشور وجود دارد و وزارت صنعت، معدن و تجارت به‌تنهایی نمی‌تواند این پروژه را به ثمر برساند.

سخن پایانی

هدف از ایجاد منطقه ویژه اقتصادی پارسیان این بود که صنایع انرژی‌بری همچون پتروشیمی، فولاد و آلومینیوم که در بخش خصوصی فعال هستند، در این منطقه مستقر شوند.

نماینده مردم بندرلنگه، بستک و پارسیان در مجلس شورای اسلامی باور دارد که ایمیدرو در اجرای زیرساخت‌های منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر پارسیان کوتاهی کرده و موجب شده از ظرفیت‌های معدنی این منطقه از کشور استفاده نشود، این در حالی است که مدیرعامل پیشین منطقه ویژه صنایع انرژی‌بر پارسیان تاکید دارد براساس قوانین بالادستی دولت نمی‌تواند به پروژه‌ای که بخش خصوصی توانمندی انجام آن را دارد، وارد شود. به این ترتیب تنها وظیفه ایمیدرو ایجاد زیرساخت‌هایی مانند آب، برق، گاز، جاده و مواردی از این قبیل است.

در نهایت دلیل توقف احداث زیرساخت‌های موردنیاز برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های این پروژه حضور کمرنگ سرمایه‌گذاران داخلی بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران خارجی مطرح شد. اتفاقاتی که در نتیجه چالش‌های اقتصادی در داخل کشور و تشدید تحریم‌های خارجی رخ داده است.

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.