جستجو

سیر صعودی نرخ ارز، ورود سرمایه‌های سرگردان و افزایش سهم مالیات در بودجه سال آینده موجب افزایش قیمت محصولات فولادی در بازاری راکد و فاقد تقاضای مؤثر شده است.


به گزارش معدن مدیا به نقل از همشهری، با وجود کاهش نرخ ارز و ریزش قیمت برخی محصولات صنعتی مانند خودرو، در چند هفته گذشته مقاومت بازار محصولات فولادی در برابر افت قیمت‌ها ادامه داشته، حتی در روزهایی که نرخ دلار تا مرز ۲۰هزار تومان نیز عقب ‌نشسته بود، قیمت اغلب محصولات فولادی بدون کاهش محسوس نرخ در بازار تثبیت شد، اما این روزها با ورود دوباره نرخ دلار به مرزهای فراتر از ۲۴هزار تومان، بازار انواع محصولات فولادی مانند میلگرد، تیرآهن، ورق، نبشی و ناودانی نیز با افزایش قیمت مواجه شده است.

به‌گفته فعالان صنفی، با وجود افت شدید تقاضا برای اینگونه محصولات در فصل زمستان و افت شدید ساخت و ساز، قیمت این اقلام در بازار خرده فروشی به‌طور روزانه در حال افزایش است؛ افزایش قیمتی که در توزیع قطره چکانی برخی عرضه‌کنندگان این محصولات ریشه دارد.

سیر صعودی قیمت انواع محصولات فولادی

مشاهدات میدانی از بازار فروش انواع محصولات فولادی از خیز این محصولات برای افزایش قیمت حکایت دارد. در یک هفته گذشته قیمت این اقلام به‌دلیل نوسان عرضه و بدون هیچ توجیه اقتصادی افزایش یافته است. بررسی قیمت فروش محصولات فولادی در چند روز گذشته از تداوم افزایش غیرمتعارف قیمت این اقلام حکایت دارد، به‌نحوی که دیروز قیمت هر کیلوگرم میلگرد با افزایش ۲۵۰تا ۳۰۰تومانی نسبت به شنبه هفته جاری به ۱۲هزار و ۸۰۰تومان رسید و قیمت بیشتر انواع میلگرد آجدار در بازار آزاد نیز با شیب به نسبت تندتری از روز شنبه هفته جاری افزایش یافت و تولیدکنندگان نرخ انواع میلگرد را بین ۵۰تا ۱۵۰و بعضا بیش از ۲۰۰تومان افزایش دادند.

افزایش قیمت انواع میلگرد در بازار داخلی در شرایطی است که قیمت این محصول فولادی برای روز جمعه هفته گذشته برای سومین هفته متوالی در چین سیر نزولی داشت و نرخ میلگرد در بازارهای معاملات آتی در شرق آسیا به‌دلیل افزایش ۱۶درصدی موجودی مصالح ساختمانی در چین ظرف یک هفته اخیر با افت ۱.۴درصدی همراه بوده است.

با آغاز سیر صعودی نرخ دلار نرخ هر کیلوگرم میلگرد ۱۰آجدار در بازار آزاد با رشد ۹۳تومانی همراه بود و میانگین قیمت میلگرد ۱۴ آجدار نیز ۷۰ تومان افزایش یافت. همچنین متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع ناودانی در بازار آزاد ۱۱۳و قیمت انواع نبشی ناودانی ۳۳تومان افزایش یافت. بازار تیر آهن نیز شاهد افزایش قیمت‌ها بود؛ به‌نحوی که متوسط نرخ هرکیلوگرم تیر آهن ۱۴در بازار آزاد با رشد ۱۷تومانی مواجه بود. علاوه بر آن میانگین قیمت انواع پروفیل با ضخامت ۲ به میزان ۴۲ تومان افزایش یافت و سیر صعودی قیمت‌ انواع محصولات فولادی در بازار آزاد به‌دلیل نوسان عرضه همچنان ادامه دارد. اگرچه هنوز عمده تولیدکنندگان تیرآهن، نبشی و ناودانی به صف افزایش قیمت‌ها نپیوسته‌اند؛ اما در این ۲ حوزه نیز افزایش‌ قیمت‌های ۲۰۰تومانی (نبشی نورد آریان فولاد) و ۲۵۰تومانی (تیرآهن فولاد ظفر بناب) در بازار آزاد رقم خورده است.

ساختار ناهمگون توزیع محصولات فولادی

رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد با بیان اینکه قیمت بازار آزاد محصولات فولادی از رویه منطقی تبعیت نمی‌کند، گفت: محصولات فولادی داخلی که به‌صورت انحصاری تولید می‌شود، باید ملاک و مبنای درستی برای کاهش یا افزایش قیمت داشته باشد و نرخ فروش این اقلام براساس قیمت تمام‌شده و سود متعارف تعیین شده عرضه‌کنندگان و نه به‌صورت دلبخواهی تعیین شود. حمیدرضا رستگارپور، با انتقاد از نظام توزیع محصولات فولادی، افزود: متأسفانه دست اندرکاران بازار فولاد کنترل و اطلاعات کافی برای تنظیم بازار این محصولات ندارند؛ به‌نحوی که بعضا دستورالعمل‌هایی صادر می‌کنند که بستر اجرای آن مشخص نیست یا اینکه کار نظام مندی برای تدوین و اجرای آن انجام نشده است. با وجود سهم تشکل‌های صنفی مرتبط با توزیع محصولات فولادی، توزیع این اقلام با دور زدن این تشکل‌ها و به‌گونه‌ای انجام می‌شود که برخی افراد غیرمرتبط سودهای کلانی می‌برند. او افزود: درصورت عرضه محصولات فولادی از مجاری اصلی خود باید این توزیع‌کنندگان پاسخگوی نوسان قیمت‌ها باشند اما متأسفانه شبه شیوه نامه‌ای نوشته شده و قیمت‌گذاری این محصولات به‌نحوی انجام می‌شود که حتی تشکل‌های صنفی نیز از آن اطلاعی ندارند. رستگارپور دستاورد این شیوه قیمت‌گذاری و توزیع را حاشیه سود سالانه چند هزار میلیارد تومانی دانست که مشخص نیست به جیب چه کسانی می‌رود و افزود: این شرایط موجب شده تا افرادی قوی و ویژه‌خوار با حاشیه امن، سود اصلی توزیع محصولات فولادی را ببرند.

افزایش نامتعارف قیمت‌ها

رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد با بیان اینکه بازار آهن و میلگرد در طول ۲ روز نخست هفته شاهد گرانی۳۰۰تومانی هر کیلو از این محصولات بوده است، گفت: با وجود آنکه کمبودی نداریم و تقاضای چندانی نیز در بازار نیست. اما روز یکشنبه قیمت هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد به ۱۲هزار و ۷۵۰تا ۱۲هزار و ۸۰۰تومان رسیده است. رستگارپور افزود: در بازار تیرآهن نیز با نوسان غیرمتعارف قیمت‌ها مواجه هستیم. این افزایش قیمت‌ها در حالی در سایه سیر صعودی نرخ ارز توجیه می‌شود که قیمت ارز یکی از مبانی تعیین نرخ در محصولات فولادی است (فوب خلیج‌فارس) و ۸۰درصد نرخ جهانی فولاد به‌عنوان نرخ پایه محصولات فولادی درنظر گرفته می‌شود.

او افزایش سهم مالیات در بودجه سال آینده را سیگنال منفی دیگری به بازار محصولات فولادی دانست و افزود: وقتی دولت بودجه سال ۱۴۰۰را با افزایش سهم مالیات تدوین کرده، این امر نیز در افزایش قیمت محصولات فولادی تأثیر داشته است. علاوه بر آن کاهش ارزش ریال موجب ورود پول‌های سرگردان به بازار محصولات فولادی شده و قیمت این اقلام در بازار مصرف را افزایش می‌دهد.

رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد : افزایش قیمت محصولات فولادی ادامه دارد، دیروز قیمت هرکیلوگرم میلگرد با افزایش ۲۵۰تا ۳۰۰ تومانی نسبت به شنبه هفته جاری به ۱۲هزار و ۸۰۰تومان رسید

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.