جستجو

مدیر عامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران گفت: مجوز لازم برای احداث۱۰ هزار و ۵۳۶ مگاوات نیروگاه توسط صنایع بزرگ صادر شد.


به گزارش معدن مدیا به نقل از ایسنا، محسن طرزطلب امروز در نشست خبری با بیان اینکه صنایع بزرگ و پر مصرف فولادی، معدنی و فلزی از مدتی پیش درخواست مجوز برای احداث واحدهای خودتامین و خود مصرف برق داشتند که مورد بررسی قرار گرفته بود، اظهار کرد: وزیر صنعت، معدن و تجارت طی جلسه ای که با این صنایع داشت ۱۳ درخواست را مورد بررسی قرار داد و در نهایت لیستی آماده و به وزارت نیرو ارسال شد.

وی با بیان اینکه روز شانزدهم ماه جاری معاون طرح و برنامه وزیر صنعت، معدن و تجارت درخواست صدور مجوز ۱۰ هزار و ۵۳۶ مگاوات ارائه داد که روز گذشته موافقت اصولی آن صادر شد، ادامه داد: فولاد مبارکه برای ۱۵۰۰ مگاوات ظرفیت جدید، منطقه ویژه خلیج فارس برای ۱۵۰۰ مگاوات، آلومینیوم المهدی برای ۵۰۰ مگاوات، چادرملو برای ۱۰۰۰ مگاوات و گل‌گهر فاز ۲ برای ۱۳۰۰ مگاوات از جمله صنایعی بودند که درخواست داشتند.

مدیر عامل شرکت برق حرارتی گفت: ما موافقتنامه اصولی را صادر کرده و به علاقمندان اعلام کردیم که مساعدت‌های لازم جهت تسریع در کار انجام خواهد شد. ما واحدهای گازی در اختیار خود داریم که می‌توانیم آنها را در اختیار شرکت‌های فولادی و معدنی قرار دهیم تا تبدیل به سیکل ترکیبی شوند. این نیروگاه‌ها در حال بهره‌برداری بوده و به لحاظ سوخت نیز مشکلی ندارند.

طرزطلب با تاکید بر اینکه هر متقاضی بخش صنعت که از این مسیر ورود کند هم به توان تولید برق کشور اضافه کرده و هم باعث می شود که سوخت جدید به مصرف نرسد، علاوه بر این ساختگاه لازم برای سرمایه‌گذاری و احداث نیروگاه جدید نیز داریم که می‌توانیم به متقاضیان بخش صنعت واگذار کنیم.

وی حجم سرمایه‌گذاری توسط صنایع یاد شده را ۶ میلیارد یورو برای تولید ۱۰ هزار و ۵۳۶ مگاوات برق عنوان و اظهار کرد: مدت اجرای پروژه‌ها برای اجرای سیکل ترکیبی سه سال و در بخش گاز ۱۵ تا ۱۸ ماه خواهد بود که عمده تجهیزات نیز از داخل کشور قابل تامین است.

مدیر عامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران مدت اجرای پروژه‌ها برای سیکل ترکیبی را سه سال و در بخش گاز ۱۵ تا ۱۸ ماه عنوان کرد و گفت: عمده تجهیزات در داخل کشور وجود دارد و قابل تامین است.

وی اضافه کرد: مصرف صنایع بزرگ حدود ۱۲ هزار مگاوات است و صنایع پرمصرف بین ۷۰۰۰ تا ۸۰۰۰ مگاوات مصرف می‌کنند که تامین بخشی از برق مصرفی‌شان و اطمینان از این که تولید برق آنها در مواقع اضطرار در بخش‌های دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد می‌تواند به صنعت برق کمک کند.

طرزطلب در خصوص نحوه تامین سوخت این نیروگاه‌ها گفت: تاکنون مذاکرات جدی و ۱۰۰ درصدی با شرکت نفت صورت نگرفته چرا که باید ابتدا تاییدیه از سمت ما صادر می‌شد اما این قول را می‌دهیم که مساعدت لازم را با صنایع داشته باشیم و هماهنگی‌های لازم در این حوزه صورت بگیرد.

به گفته مدیر عامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران اعتبار این قراردادها یکساله است و اگر مشکلی به وجود آید این قراردادها لغو خواهد شد تعرفه قراردادهای فروش برق به شرکت‌های صنعتی در قانون بودجه امسال معادل تعرفه پی سی ای تعیین شده و از ۱۲۰ تومان در هر کیلووات ساعت که در سال‌های قبل به آنها عرضه می‌شد به ۴۰۰ تومان در هر کیلووات ساعت افزایش یافته است.

وی با تاکید بر این‌که ساخت نیروگاه برای شرکت‌های صنعتی و صنایع بزرگ به صرفه خواهد بود، اظهار کرد: ۴۰۰۰ مگاوات از محل نیروگاه گازی تولید می‌شود علاوه بر این راندمان نیروگاه‌هایی که قرار است ساخته شود براساس قراردادی که به امضاء رساندیم بسیار بالا است و با توجه به این‌که این نیروگاه‌ها سیکل ترکیبی هستند مصرف آب کمی نیز دارند علاوه بر این قرار شده تا ۱۰ درصد از برق تولیدی این نیروگاه به سمت منابع تجدید پذیر حرکت کند.

افزایش ۱۴ درصدی تولید نیروگاه‌های حرارتی

طرزطلب با بیان این‌که وزارت نیرو از این مساله بسیار استقبال خواهد کرد، گفت: از ابتدای سال تاکنون میزان انرژی نیروگاه‌های حرارتی ۱۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است و مسائلی که مطرح می‌شود درباره‌ی کاهش تولید نیروگاه‌های حرارتی و یا به تعویق افتادن تعمیرات نیروگاهی صحت ندارد.

به گفته وی در سال ۱۳۹۷ شرایط خشکسالی مشابه امسال بود با این حال هشت درصد نسبت به سال ۱۳۹۷ افزایش تولید داشتیم و در سال‌های گذشته نیز اورهال نیروگاه‌های حرارتی از مهرماه آغاز و تا خردادماه سال بعد به طول می‌انجامید.

مدیر عامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران ادامه داد: در سال گذشته به دلیل کمبود گاز مجبور به استفاده از مازوت در نیروگاه‌های حرارتی شدیم که زمان اورهال نیروگاه‌ها نیز به تعویق افتاد و علی‌رغم این‌که قرار بود اسفندماه نیروگاه‌ها تعمیرات اساسی داشته باشند اما با تشدید کرونا و آغاز زودرس گرما مجبور شدیم هر چه سریع‌تر نیروگاه‌های در حال تعمیر را وارد مدار کنیم.

به گفته طرزطلب در حال حاضر برخی واحدهای نیروگاهی بالای ۵۰ سال عمر دارند که ممکن است به علت فشار بالای هوا و مصرف برق از مدار خارج شوند که البته به سرعت آنها را وارد مدار می‌کنیم.

وی با بیان این‌که در حال حاضر ظرفیت تولید نیروگاه‌های حرارتی، انرژی اتمی، تجدیدپذیر و جی دی‌ها ۵۱ هزار مگاوات می‌شود، گفت: میزان مطالبات در بخش حرارتی به تولید کنندگان به صورت ریالی ۳۵۰۰ میلیارد تومان و بدهی ارزی به مپنا ۱.۲ میلیارد یورو است.

نبود منابع مهم‌ترین دلیل عدم نیروگاه‌سازی

مدیر عامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که چرا در سال‌های اخیر به میزان کافی نیروگاه ساخته نشده است و با توجه به وزن موجود آیا در سال آینده نیز با مشکل تامین برق مواجه می‌شویم، اظهار کرد: موضوع عدم تخصیص منابع هر چند وقت یکبار مطرح شده است، در واقع منابع را در اختیار ما قرار ندادند که بتوانیم نیروگاه احساس کنیم و می‌بایست علت این مساله را از سازمان برنامه و بودجه و دولت پرسید که چرا منابع را در اختیار ما قرار ندادند البته دلایلی برای این مساله وجود دارد از طرف دیگر بخشی از این مسائل به تحریم‌ها باز می‌گردد چرا که برای تامین منابع خارجی با مشکلاتی مواجه شدیم.

طرزطلب اضافه کرد: بحث دیگر موضوع صندوق توسعه ملی است به دلیل این‌که افرادی که از این صندوق وام گرفته‌اند نتوانسته‌اند به تعهد خود عمل کنند صندوق تمایلی به پرداخت وام برای ساخت نیروگاه ندارد.

وی اظهار کرد: حجم عمده منابع باید در اختیار ما قرار گیرد تا بتوانیم نیروگاه بسازیم البته برای کسب منابع اقداماتی را در مجلس شورای اسلامی و دولت انجام دادیم اما دولت نیز منابع کافی برای تخصیص در اختیار نداشت، اما خوب است که از ما بپرسند با چه میزان منابع توانستیم این میزان نیروگاه‌ را احداث کنیم.

مدیر عامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران اضافه کرد: اگر وضعیت نیروگاه‌ها به همین میزان امسال باشد و گرمای هوا نیز تغییری نکند وضعیت خاموشی‌ها بهبود نمی‌یابد.

طرزطلب با بیان این‌که هر سال حدود یک میلیون مشترک جدید به صنعت برق اضافه و ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ مگاوات ظرفیت جدید صنعتی ایجاد می‌شود، توضیح داد: هر چقدر نیروگاه جدید احداث کنیم مصارف جدید نیز به وجود می‌آید اما اگر بتوان مدیریت مصرف داشته باشیم تا حدودی می‌توانیم این مساله را مدیریت کنیم. با این وجود باید گفت اگر ۳۰۰۰ مگاوات را نتوانیم اجرایی کنیم و با گرما و خشکسالی روبه‌رو شویم قطعا دچار مشکل خواهیم شد، لذا پیشنهاد ما این است که که زمانی که مقداری از شرایط حال موجود آسوده‌تر شدیم نیروگاه‌های جدیدی را در ساختارهای موجود ایجاد کنیم.

وی با بیان اینکه ما برای رهایی از این وضع پیشنهاد دادیم که قطعات و مواد مصرفی تامین شود و با اقدامات ضربتی توان واحدهای تولیدی را ارتقا دهیم، گفت: باید پول هزینه شود تا بتوانیم واحدهای قدیمی را اصلاح کرده تا توان تولید بازگردد و خروج اضطراری کم شود. به این ترتیب علاوه بر ۳۵۰۰ مگاوات در دستور کار ۱۰۰۰ مگاوات نیز از مسیر ارتقای واحدهای نیروگاهی به ظرفیت اضافه شده و به ۴۵۰۰ مگاوات خواهیم رسید.

به گفته مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران نیروگاه‌هایی که قرار است بخش صنعت احداث کند به پیک سال آینده نمی‌رسد اما امیدواریم برای سال ۱۴۰۲ مشکلات کمتر شود من پیشنهاد دادم که ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه در ساختگاه های موجود برای گذر از تابستان سال آینده ایجاد کنیم که هنوز ابلاغ نشده است.

وجود ۳۵۰۰ مگاوات نیروگاه فرسوده

طرزطلب بیان اینکه اینکه در حال حاضر ۳۵۰۰ مگاوات نیروگاه فرسوده داریم گفت: در شهر تهران نیروگاه‌های طرشت، بعثت و ری قدیمی هستند در که مورد طرشت طبق مناقصه‌ای که برگزار شده قرار است واحد گازسوز احداث شود و اکنون در مسیر نصب تجهیزات هستند. برای پروژه ری نیز مناقصه برگزار کردیم و با توجه به اینکه منابع مالی در اختیار نداشیم تهاتر با نفت تعریف شد که اخذ مجوز آن در دست دستگاه‌های خارج از وزارت نیرو باقی مانده است.

وی ادامه داد: در مورد نیروگاه بعثت نیز با سازمان محیط زیست مشکل داریم که هنوز متقاعد به اعطای مجوز نشده‌اند در صورتی که حذف و جایگزینی این نیروگاه به نفع شهر تهران خواهد بود. بنابراین غیر از نیروگاه‌های جدید الاحداث ۳۸۰۰ مگاوات نیروگاه فرسوده باید جمع‌آوری شود که نیاز به منابع دارند.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران با بیان اینکه عمر متوسط نیروگاه‌های حرارتی ۳۰ سال است اظهار کرد: در حال حاضر ۴۰ درصد واحدهای نیروگاه حرارتی بیش از ۳۰ سال عمر دارند که ارتقا و بهبود راندمان این نیروگاه‌ها نیز به منابع مالی دارد. در حال حاضر ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه بخش خصوصی در مدار تولید است اما برخی پروژه‌ها که در حال اجرا هستند به دلیل مسائل مالی اجرا را کند کرده‌اند که میزان ۲۷۰۰ مگاوات است.

مافیای نیروگاه‌سازی نداریم

به گفته طرزطلب به اعتقاد من مافیای نیروگاه‌سازی نداریم قطعا سیاست وزارت نیرو عدم تولید نبوده البته ما بیشتر به دنبال مدیریت مصرف بوده‌ایم اما دلیل عدم سرمایه‌گذاری بیشتر تامین نشدن منابع مالی مورد نیاز بوده است.

وی درباره کند شدن پروسه ساخت نیروگاه سیریک گفت: پیمانکار روسی بعد از کش و قوس فراوان کار را شروع نکرد بنابراین ما مجبور شدیم پیمانکار را تغییر دهیم اما اکنون پروژه با پیمانکار جدید آغاز شده و ال سی نیز باز شده است. طبق قرار داد با پیمانکار جدید اکثر کار ساخت نیروگاه داخل کشور انجام می‌شود.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران درباره اظهاراتی مبنی بر عدم توسعه صنعت نیروگاهی در دولت یازدهم و دوازدهم نسبت به دولت‌های قبل گفت: در دو دولت اخیر ۲۵۰۰ مگاوات نیرو وارد شده است و این در حالی است که ۳۰۰۰ مگاوات از دولت نهم و دهم کمتر است البته با سرمایه‌گذاری یکسان اهداف این دولت اهمیت به بخش بخار و افزایش راندمان بوده است. باید دولت نهم و دهم ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه در دست ساخت به دولت یازدهم تحویل داد و دولت کنونی ۱۶ هزار مگاوات به دولت سیزدهم تحویل می‌دهد.

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.