جستجو

مدیرگروه استخراج معدن دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به نقش دانشگاه‌ها در کمک به توسعه معادن گفت: با توجه به شرایط تحریم و عدم ورود فناوری به کشور بسیاری از نیازهای کلان‌های حوزه معدن با دشواری همراه است ضمن آنکه می‌توان از طریق میان‌برهایی که دانشگاه‌ها در راس‌ آن قرار دارند این نیازها را برطرف ساخت.


به گزارش معدن مدیا به نقل از گسترش نیوز ، بهره‌وری در معادن از اهمیت بسیاری برخوردار است ضمن اینکه با توجه به شرایط تحریمی که هم‌اکنون با آن مواجه هستیم استفاده از ظرفیت بخش دانشگاهی در افزایش بهره‌وری معادن اهمیت آن را دو صد چندان می‌کند و می‌تواند ضمن افزایش بهره‌وری، موجب کاهش هزینه‌های قیمت تمام شده محصولات معدنی شده و به توسعه بخش معدن کشور نیز کمک کند. در همین ارتباط گفت‌وگویی با احمدرضا صیادی، دانشیار دانشکده فنی و مهندسی و مدیرگروه استخراج معدن دانشگاه تربیت مدرس ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌‌خوانید با ما همراه شوید:

بهبود بهره‌وری نیاز اصلی معادن کشور

صیادی با اشاره به نقش دانشگاه‌ها در کمک به توسعه معادن گفت: با توجه به شرایط تحریم و عدم ورود فناوری به کشور بسیاری از نیازهای کلان‌های حوزه معدن با دشواری همراه است ضمن آنکه می‌توان از طریق میان‌برهایی که دانشگاه‌ها در راس‌ آن قرار دارند این نیازها را برطرف ساخت. یکی از مهم‌ترین مشکلات ما در حوزه فناوری‌های نوین عدم تامین سرمایه کافی است. از طرفی می‌توان به منظور توسعه معادن دو مسیر را دنبال کرد که یکی از آنها سرمایه‌گذاری جدید و یا حفظ سرمایه‌های موجود است و مسیر دیگر نیز بهره‌وری است که با توجه به کمبود منابع سرمایه‌گذاری ناچار هستیم تا به سمت بهبود بهره‌وری حرکت کنیم که در این میان با توجه به ظرفیت و ظرفیت بخش دانشگاهی می‌توان از آن کمک گرفت.

وی ادامه داد: مطالعات دانشگاهی همچنین زمینه رشد بهره‌‌‌وری در معادن را فراهم می‌کنند. در یک تعریف ساده ما بهره‌وری را یک کسر می‌دانیم که بالای آن کسر خروجی و پایین آن کسر نیز ورودی‌ها را شامل می‌شود و در صورتی که بتوان این نسبت را بیشینه کرد بهره‌وری بهبود خواهد یافت. یکی از راه‌حل‌هایی که درحال‌حاضر توصیه می‌شود کاهش مخرج کسر است که از طریق کاهش هزینه‌ نهاده‌های تولید صورت می‌گیرد و دانشگاه‌‌ها می‌توانند با ارائه راهکارهایی میزان هزینه‌‌ها و نرخ تمام شده محصولات معدنی را کاهش داده و از این طریق آن به توسعه بخش معدن کمک کنند.

مدیرگروه استخراج معدن دانشگاه تربیت مدرس گفت: در این دانشگاه دو رشته استخراج معدن و اقتصاد معدن راه‌اندازی شده و دانشگاه تربیت مدرس تنها دانشگاهی است که در حوزه اقتصاد معدن نیز آموزش و پژوهش دارد و با توجه به این که من در جایگاه ریاست انجمن مهندسی معدن نیز هستم، از طریق نقش دوگانه تلاش‌هایی را در جهت کمک به بخش معدن انجام داده‌ام.

عمر تایرهای کامیون‌های معدنی افزایش می‌یابد

صیادی در ارتباط با اقدامات دانشگاه تربیت مدرس در کمک به بخش معدن گفت: در همین ارتباط چند پروژه از سال گذشته تعریف شده که یکی از آنها پروژه کاهش مصرف لاستیک کامیون‌های معدنی گل‌گهر با همکاری دانشگاه صنعتی اصفهان بود. همان طور که می‌دانیم هر تایر کامیون معدنی ۴۰۰ میلیون تومان نرخ دارد و هر کامیون ۶ تایر دارد که جمعا فقط ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان می‌شود ضمن اینکه باید توجه داشت در گل‌گهر ۱۰۰ کامیون وجود دارد که به علل متفاوت تایرها عمر اسمی خود را نیز طی نمی‌کنند لذا در این پروژه علت پایین عمر تایرها بررسی شد و با حضور تیم کارشناسی در محل اقدامات لازم صورت گرفت.

وی ادامه داد: دو عامل اصلی در کاهش عمر تایرها که می‌توان آنها را برطرف کرد شناسایی شد ضمن اینکه تغییر شرایط محیطی مانند دما از دست ما خارج است. یکی از آنها شرایط عملیاتی روی ماشین‌ها و دیگری شرایط رمپ و جاده‌ است. به همین منظور نیز همچنین دلایل خرابی لاستیک‌ها را در ۸ ساله گذشته را مورد بررسی قرار دادیم و فراوانی مواردی که بیشترین خرابی لاستیک را شامل می‌شد نیز استخراج کردیم. در بخش عملیات و جاده‌سازی و رمپ‌ها به منظور اقدامات اصلاحی در جاده‌‌ها شناسایی و با همکاری پیمانکاران اصلاح شد.

صیادی گفت: پروژه دیگر ما که آن هم در گل‌گهر بود موضوع محاسبه بهای تمام شده تولید بود که توانستیم با برآورد و دقت کافی هزینه‌هایی پرشمار را در بخش مصرف مشخص کرده و از این طریق زمینه کاهش هزینه‌های تولید را فراهم کنیم.

اهمیت مدیریت تامین و نگهداری معادن

وی ادامه داد: در پروژه دیگری هم که با همکاری دانشگاه صنعتی اصفهان و ایمیدرو داریم موضوع آسیب‌شناسی مدیریت تامین و نگهداری معادن است که در دو معدن بزرگ ایران صورت می‌گیرد. فاز یک آن ارائه شده و فاز دوم آن نیز در حال انجام است. در این پروژه همچنین چالش‌هایی که در زمینه ماشین‌آلات معدنی مطرح است مورد بررسی قرار گرفته است.

حضور دانشجویان در معادن

مدیرگروه استخراج معدن دانشگاه تربیت مدرس درباره پایان‌نامه‌های دانشجویی و حضور دانشجویان در معادن گفت: با توجه به ارتباطاتی که میان دانشگاه و معادن وجود دارد موضوعات پایان‌نامه به معادن ارائه می‌شود و در صورت موافقت زمینه حضور دانشجو در معدن فراهم می‌شود. سال گذشته نیز همچنین دانشگاه تربیت مدرس به منظور حضور دانشجویان در معادن هزینه بیمه تعدادی از آنها را پرداخت کرد.

وی در پایان گفت: برخی از معادن مانند گل‌گهر در مرکز تحقیقات خود دارای فرآیند همکاری هستند و پس از آن که پروپوزال دانشجویی به مرکز تحقیق و توسعه آن ارائه شد و آنها نیز تایید کردند با دانشجویان همکاری مضاعفی خواهند کرد و بخشی از هزینه آنان را تأمین می‌کنند.

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.