جستجو

رئیس انجمن سنگ‌آهن ایران گفت: باید بیشتر از اینکه نگران ذخایر کشور باشیم، نگران فرار سرمایه از معادن باشیم و لازم است که در بخش سرمایه‌گذاری حداکثر توان خود را به کار ببریم تا سرمایه‌گذاری‌های مطلوب‌تری در اکتشاف یا استخراج انجام شود.


به گزارش معدن مدیا به نقل از فلزات آنلاین ، مهرداد اکبریان اظهار داشت: کشور باید نگرانی خود را به سمت هزینه‌های ماندگار در بخش معدن ببرد تا تا کمبود سرمایه، شرایط معدنکاری را سخت و دشوار نکند. این مسئله به خصوص در حوزه‌های اکتشاف و استخراج اهمیت بیشتری دارد. گفتنی است در خصوص تامین مواد اولیه صنعت فولاد، چند موضوع کاملا مشخص و مجزا وجود دارد که یکی بحث ذخایر سنگ‌آهن کشور است که اگر به ذخایر قطعی و احتمالی استناد کنیم، در کوتاه‌مدت مشکلی نخواهیم داشت اما اگر اکتشافات تکمیل شود به خوبی می‌توانیم این شرایط را مدیریت کنیم.

وی افزود: در شرایط فعلی، میزان استخراج سنگ‌آهن سالانه 100 میلیون است و اگر میزان تولید فولاد به گونه‌ای باشد که بیش از این میزان نیاز داشته باشیم، در این صورت دچار مشکل می‌شویم و باید به دنبال راهکارهایی برای حل این مشکل باشیم. همچنین باید توجه داشت اگر هدف ما این است که مواد اولیه فولاد را در داخل کشور تامین کنیم، باید به فکر سرمایه‌گذاری در بخش معدن باشیم و برنامه‌ریزی کامل و دقیقی نیز در این خصوص انجام شود تا نتیجه مورد نظر حاصل شود و موجب هدر رفت ذخایر ملی نشود.

استفاده از ذخایر هماتیتی برای اطمینان از تامین مواد اولیه

رئیس انجمن سنگ‌آهن ایران خاطرنشان کرد: موضع کلان دیگر که اخیرا مطرح شده است، استفاده از دیگر ذخایر سنگ‌آهن مانند سنگ‌آهن هماتیتی است. در واقع، کشور ما ذخایر هماتیت بسیاری دارد و اگر این ذخایر با برنامه‌ریزی مناسب وارد چرخه تولید فولاد کشور شود، حداقل نگرانی‌ها برای هفت تا هشت سال برطرف خواهد شد. از این رو، استفاده از همه ذخایر سنگ‌آهن موضوع مهمی است که چنانچه درست به آن پرداخته شود، تغییر قابل توجهی را در بخش تولید مواد اولیه فولاد شاهد خواهیم بود.

اکبریان بیان کرد: در حال حاضر، ذخیره قطعی سنگ‌آهن کشور 3.3 میلیارد تن برآورد می‌شود که اگر این ذخایر هماتیتی را وارد چرخه تولید فولاد کنیم، فواید بسیاری در مقابل خواهد داشت و مهم‌ترین آن دسترسی راحت‌تر به مواد اولیه و افزایش ذخایر کشور است. در واقع اگر تمامی برنامه‌ریزی‌ها درست انجام شود، حدود 10 ملیون تن فولاد کشور بر اساس ذخایر هماتیت طراحی و عملی خواهد شد.

ورود ماشین‌آلات معدنی به کشور میزان اکتشاف را افزایش می‌دهد

رئیس انجمن سنگ‌آهن ایران با بیان اینکه برای ورود ماشین‌آلات معدنی به کشور قوانین راحت‌تر و مناسب‌تری جایگزین شود، گفت: با ورود ماشین‌آلات معدنی میزان اکتشاف نیز در مقابل بیشتر خواهد شد. به عبارتی در اکثر بخش‌های صنعتی، تجهیزات و تکنولوژی‌های پیشرفته نه تنها مهم بوده، بلکه از ملزومات روند طرح‌های صنعتی به خصوص در بخش معادن به شمار می‌رود. در صورتی که این امر محقق شود، روند استخراج در کشور افزایش پیدا می‌کند اما تحقق این امر نیازمند تصمیم جامع و ویژه‌ای است که باید در اولویت تصمیم‌گیری قرار بگیرد. همچنین می‌توان در این خصوص از وجود شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی و یا شرکت‌های پیشرفته خارجی نیز بهره گرفت.

وی تاکید کرد: اگر تامین ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی صورت نگیرد و ذخایر معدنی افزایش نیابد، با مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد. ضمن اینکه اکتشافات داخل نیز پاسخگوی نیازها نبوده و ممکن است مجبور به واردات مواد اولیه شویم.

اکبریان ابراز کرد: هم‌اکنون واحدهای تولید فولاد که در جنوب کشور و حاشیه خلیج فارس قرار دارند، براساس مواد اولیه داخلی به روند خود ادامه دهد اما بهتر است که تامین مواد اولیه این واحدها از شرکت‌های پراکنده داخل کشور مجزا شود و تولیدکنندگان فولاد حاشیه خلیج فارس بر اساس مواد اولیه وارداتی، تولید خود را انجام دهند. در همین حال، تولید سنگ‌آهن داخلی صرف کارخانه‌هایی شود که در داخل کشوردر این زمینه فعالیت می‌کنند. در رابطه با تامین مواد اولیه واحدهای فولادی همه این گزینه‌ها روی میز است و باید دید که دولت کدام مسیر را انتخاب و به نوعی بهترین گزینه را در راستای عملی شدن این اهداف بر می‌گزیند.

آزادسازی معدن به نفع بخش خصوصی باشد

رئیس انجمن سنگ‌آهن ایران در پاسخ به اینکه آیا قانون آزادسازی معادن می‌تواند مفید واقع شود یا خیر، عنوان کرد: باید دید که چه راهکاری برای حل این مسئله انتخاب می‌شود و عملکرد دولت در برخورد با این موضوع چگونه خواهد بود. در واقع اگر آزادسازی معادن توسط شرکت‌های خصوص معدنی فعال در قالب کنسرسیوم انجام بگیرد، می‌تواند در جهت بهبود وضعیت حال حاضر عمل کند و واقعا نتایج مثبتی را شاهد خواهیم بود، اما اگر آزادسازی به نفع شرکت‌های دولتی صورت بگیرد، نتایج مورد نظر حاصل نمی‌شود. در کشور ما معادن بسیاری بلوکه هستند که در اختیار بعضی از سازمان‌های دولتی قرار گرفته و هیچگونه عملکرد مثبتی در این زمینه انجام نشده است. لازم است این رویه اصلاح شود.

وی در پایان تاکید کرد: سال 1399 با همه مشکلات روبه اتمام است و از طرفی هزینه‌های بالا، نرخ حقوق و دستمزد، نرخ بالای ارز و همچنین بالا رفتن مطالبات دولتی، گربیان معدن را خواهد گرفت و ممکن است انگیزه‌های سرمایه‌‌گذاری نیز از دست برود. به طوری که بسیاری از فعالان از این حوزه خارج شوند و در حوزه دیگری فعالیت کنند. دولت و یا بخش خصوصی و حتی مجلس نیز در موضوع سرمایه‌گذاری دخیل هستند و بهتر است که از گذشته عبرت گرفته و صنایع معدنی بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری توسط دولت مورد حمایت قرار گیرد.

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.