جستجو

شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به منظور رونق  تولید و بهره برداری بهینه از معادن با بهره گیری از متدهای روز دنیا و پرهیز از روش های سنتی می کوشد . کما اینکه مشاهده می کنیم، گل گهر هم اکنون بزرگترین تولید کننده کنسانتره و گندله کشور به شمار می رود.

واحد مهندسی معکوس و ساخت داخل در شرکت گل گهر با هدف شناسایی قطعات خرید خارج و سازنده های داخل  تاسیس شده است. بدین ترتیب بعد از شناسایی به حمایت از سازنده داخلی در تولید قطعه مورد نظر اقدام می کند.

با مهندس سلیمان نژاد، مدیرمهندسی معکوس و ساخت داخل شرکت گل گهر برای آشنایی با فعالیت این مجموعه به گفتگو نشستیم، مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.

۱- هدف از تشکیل واحد مهندسی معکوس و ساخت داخل در شرکت گل گهر چیست؟

با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در قالب رویکرد اقتصاد مقاومتی ، حمایت از کالاهای ساخت داخل و جلوگیری از خروج ارز، از موارد با اهمیت در بحث اقتصاد مقاومتی به حساب می آید.

واحد مهندسی معکوس و ساخت داخل از سه سال گذشته با هدف شناسایی قطعات خرید خارج و بومی سازی آنها در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر تشکیل شده است. طبق سیاست مدیران ارشد شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، شرکت با راه اندازی این واحد سعی براین دارد که در ریسک بومی سازی با سازندگان داخل کشور سهیم شود؛ نحوه سهیم شدن نیز به این صورت است که هزینه مواد اولیه و تست های آزمایشگاهی قطعه را شرکت گل گهر تقبل کرده و مابقی هزینه ها توسط سازنده داخلی پرداخت می شود. اگر قطعه ساخته شده جواب داد شرکت گل گهر آن را می خرد و اگر هم جواب نداد شرکت گل گهر هزینه مواد اولیه را ضرر کرده و سازنده هم هزینه نیروی انسانی و ماشین کاری را ضرر کرده است. ما در مجموعه گل گهر معتقدیم قطعه ای بومی سازی شده است که هم از نظر کیفیت و هم از نظر بهای تمام شده بتواند با نمونه وارداتی رقابت کند در غیر اینصورت از نظر ما این بومی سازی به حساب نمی آید.

۲- برای بهینه سازی روش های تولید چه اقدامات استارتاپی در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر صورت گرفته است؟

با توجه به ماهیت کسب و کارهای استارت آپی تاکنون بیشتر کسب و کارها در حوزه خدمات تمرکز کرده اند، اما با توسعه این کسب و کارهای نوپا در چند سال اخیر در حوزه صنعت نیز شاهد ظهور ایده های فناورانه بودیم. به عنوان نمونه شرکت معدنی و صنعتی گل گهر تصمیم دارد در زمینه اکتشاف از روش های جدید مانند پهپاد ، در ارتباط با حمل و نقل در معادن از اپیلیکیشن هایی به منظور برنامه ریزی دامپتراک ها(ماشین آلات بزرگ حوزه معدن)، در ارتباط با خرید و تامین قطعات از نرم افزاری مشابه دیجی کالا و … استفاده نماید. همچنین ایده های دیگری در ارتباط با استفاده از استارت آپها در حوزه گندله سازی و فرآوری کنسانتره تعریف شده که در مرحله بررسی می باشند.

۳- آیا می توان به همکاری مفید دانشجویان و حضور مثمرثمر شرکت های دانش بنیان با رویکرد فناوری های نوین در بخش مورد تخصص شما در شرکت های معدنی امیدوار بود؟ آیا بستر این همکاری در شرکت گل گهر فراهم است؟ اگر پاسخ مثبت است ساز و کار این همکاری به چه صورت است؟

جهت حل مشکل ارتباط بین صنعت و دانشجو یا شرکت دانش بنیان، در ابتدا باید تفکرات دو طرف اصلاح شود. به عنوان نمونه در دنیا به ازای هر یک میلیون نفر حدود ۵ دانشگاه وجود دارد در حالیکه در ایران به ازای هر یک میلیون نفر سی و سه دانشگاه وجود دارد . از طرف دیگر در دنیا خروجی هر ۵ مقاله منجر به ثبت یک اختراع یا ایده می شود در حالیکه در ایران هر ۸۲۰ مقاله منجر به ثبت یک اختراع یا ایده می شود. این امر نشان می دهد که دانشگاه  و دانشجویان ما در تعریف موضوع و چالش ها با صنعت ارتباط خوبی ندارند به عبارتی دیگر دانشگاه های ما بیشتر تئوریک کار کرده اند نه عملیاتی.

از سوی دیگر هزینه تحقیق و توسعه در شرکت های پیشرو دنیا، حدود ۵ درصد مبلغ فروش می باشد در حالیکه این رقم در ایران کمتر از نیم درصد می باشد. طبق سیاست مدیرعامل محترم شرکت، مقرر گردیده  است بودجه تحقیق و توسعه طی چند مرحله در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به ۵ درصد مبلغ فروش شرکت افزایش یابد. در گام دوم کلیه طرح های پژوهشی و چالش های شرکت از طریق فراخوان به اطلاع کلیه دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان رسانده می شود و با بهترین شرکت و دانشگاه قرارداد منعقد می گردد.

۴- افق مجموعه شما چیست و در نظر دارید به چه جایگاهی برسید؟

طبق سند چشم اندازی که ده سال قبل برای گل گهر تعریف شده بود شرکت معدنی و صنعتی گل گهر بایستی به تولید ۲۰ میلیون کنسانتره، ۲۰ میلیون تن گندله، ۵ میلیون تن آهن اسفنجی و ۵ میلیون فولاد می رسید امروز که در سال پایانی آن دوره ۱۰ ساله قرار داریم به ۲۰ میلیون تن کنسانتره و ۲۰ میلیون تن گندله و ۵ میلیون تن اسفنجی رسیده ایم و فقط ۵ میلیون تن فولاد به دلیل تحریم ها محقق نشده است که در آینده ای نه چندان دور این هم محقق خواهد شد.

طبق چشم انداز و برنامه جدیدی که در دست تهیه می باشد، مجموعه معدنی و صنعتی گل گهر بنا به تدبیر هیات مدیره و آقای مهندس ملارحمان، مدیرعامل شرکت موظف است طی ۱۰ سال آینده (ده سال دوم) تا حد امکان سرمایه های خود را از حالت فیزیکی به دارائی های دانشی و منابع انسانی تبدیل نماید که این چشم انداز در دست تهیه و اقدام می باشد.

۵- سخن پایانی

در پایان بر خود لازم می دانم که تاکید نمایم شرط موفقیت در تمامی حوزه ها اعم از صنعت، دانشگاه، کسب و کارهای نوپا و … تلاش و کوشش در سایه خلوص نیت و دوری از شعار دادن می باشد. امیدواریم که با این رویکرد، تعاملاتی سازنده بین شرکت های معظمی مثابه گل گهر و شرکت های دانش بنیان شکل بگیرد و در راستای اعتلای کشور عزیزمان ایران گام برداریم.

خبرنگار: فاطمه رحیمی

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.