جستجو

اختصاصی معدن‌مدیا؛ ساقی نبی‌لو:

در حاشیه بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، شرکت فولاد مبارکه از گرید کلاف گرم سرویس ترش API 5L X60 MS رونمایی کرد؛ محصولی که با اتکا به دانش فنی داخلی آماده پاسخ‌گویی به نیاز خطوط انتقال نفت و گاز کشور شده است.

 

دانلود ویدیو

غلامرضا سلیمی، معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه اصفهان، در تشریح روند توسعه گریدهای خاص در فولاد مبارکه می‌گوید: «سال ۱۳۹۸ برای نخستین بار تختال گرید سرویس ترش را تولید کردیم و در پروژه ملی گوره– جاسک به‌کار رفت. آن زمان تنها تختال را تولید کردیم و نورد نهایی را به کارخانه‌های نوردکاری و لوله‌سازی سپردیم.»

او تأکید می‌کند که امروز شرایط تغییر کرده است: «در یک پروژه شش‌ماهه، همان تختال‌هایی را که پیش‌تر نمی‌توانستیم نورد کنیم، اکنون برای ضخامت‌های زیر ۱۶ میلی‌متر در خط نورد گرم فولاد مبارکه به محصول نهایی تبدیل می‌کنیم. بخشی از اسلب اضافه را همچنان به نوردکاران داخلی می‌دهیم تا ظرفیت کشور کامل به‌کار گرفته شود.»

سلیمی خلق این توانمندی را «یک ارزش بر پایه بسته دانشی» می‌داند و می‌افزاید: «هیچ شرکت خارجی این فناوری را در اختیار ما نگذاشت. مهندسان خودمان محاسبات فنی را انجام دادند، محل کاهش ضخامت در فرایند نورد را تغییر دادند و پس از آزمون‌های متعدد، به محصول نهایی رسیدند.»

به گفته او، این پیشرفت از منظر مشتریان نیز سه پیام مهم دارد:

● «اکنون اطمینان بالاتری وجود دارد که نیاز خطوط انتقال نفت و گاز داخل کشور با تولید داخلی تأمین می‌شود.»

● «سرعت اجرای پروژه‌های انتقال انرژی افزایش یافته، زیرا بخشی از ورق مورد نیاز این صنعت مستقیماً در فولاد مبارکه نورد می‌شود.»

● «وابستگی به واردات کاهش یافته و لوله‌سازها تنها کسری محدودی را از خارج تأمین می‌کنند.»

معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه در خصوص چالش‌هایی که صنعت فولاد برای دستیابی به محصولات نوآورانه با آن‌ها دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، می‌گوید: «در حال حاضر چالش ناترازی انرژی از همه مسائل پررنگ‌تر است و این محدودیت‌ها بر همه ابعاد تولید فولاد، چه تجاری و چه خاص و آلیاژی، تاثیر منفی دارد.»

سلیمی ادامه می‌دهد: «تعداد کشورهایی که می‌توانند گریدهای API را تولید کنند زیاد نیست؛ بر اساس آخرین آمار، کمتر از ده کشور هستند و استاندارد آمریکایی API 5L بسیار سخت‌گیرانه است. اینکه امروز در ایران هم تختال و هم ورق این گریدها تولید می‌شود، یک گام بزرگ رو به جلو است.»

او از دشواری‌های فنی هم سخن می‌گوید: «سال‌هاست به‌دلیل تحریم، از حمایت فناوری‌های خارجی محروم بوده‌ایم؛ هرچه به دست آمده، نتیجه تلاش متخصصان داخل است. در نمایشگاه‌های بین‌المللی می‌بینیم شرکت‌های بزرگ برای بازار ایران علاقه دارند، اما محدودیت‌ها مانع همکاری رسمی می‌شود.»

سلیمی در پایان بر اهمیت «خودباوری» تأکید می‌کند: «چهار، پنج سال قبل تنها برنامه تولید روتین داشتیم، اما اکنون گریدهایی تولید کرده‌ایم که ارزش دانش فنی بالایی دارد؛ بعضی به تولید انبوه رسیده‌اند، مثل لوله‌های انتقال آب و همین گرید X60. کارشناسان ما به جسارت لازم رسیده‌اند و مدیریت هم فضای لازم را فراهم کرده است. این مسیر را ادامه می‌دهیم تا نیازهای صنعت نفت، گاز و انرژی کشور را با تکیه بر توان داخلی پاسخ دهیم.»

منبع: معدن‌مدیا

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی معدن‌مدیا به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.