جستجو

با توجه به نقش با اهمیت بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد بدون نفت، نیاز است که برای تحقق این هدف، الزامات و زیرساخت‌ها فراهم شود که یکی از مهم‌ترین آن‌ها مقوله بومی‌سازی است و ما در راستای منویات مقام معظم رهبری، به این موضوع به‌عنوان یک تکلیف نگاه می‌کنیم.


به گزارش معدن مدیا به نقل از معدن نامه ، امروز در شرایط تحریم‌ها، رویکرد استفاده از دانش فنی به‌عنوان یکی از فاکتورهای موفقیت موردتوجه قرار گرفته است به همین خاطر با پیاده‌سازی سیاست‌گذاری‌های پشتیبانی از تولید و بومی‌سازی حداکثری، شاهد شکوفایی و اشتغال‌زایی در صنایع خواهیم بود که بدون تردید شکوفایی در این بخش می‌تواند نشاط قابل‌توجهی در بخش‌های پایین‌دستی نیز ایجاد کند. می‌توان با اشتراک‌گذاری این تجربیات در سطح ملی و برای سایر صنایع بزرگ و کوچک قدم بزرگی در پیشبرد هر چه سریع‌تر بومی‌سازی و اتکا به توانمندی‌های داخلی برداشت. برای دستیابی به افزایش تولید و همچنین بومی‌سازی تجهیزات موردنیاز کشور، لازم است تجارب ایجاد شده در صنایع بزرگ به اشتراک گذاشته شود. متخصصین کشورمان در زمینه بومی‌سازی تجهیزات موردنیاز، موفقیت‌های قابل‌توجهی طی سنوات گذشته به دست آورده‌اند که این تجارب در سایر صنایع نیز قابلیت استفاده داشته و کاربردی است، به همین دلیل باید شرایطی فراهم شود تا علاوه بر دستیابی سایر صنایع همکار، صنایع پایین‌دستی نیز به این دستاوردها دسترسی داشته باشند.

در جریان نهادینه کردن سیاست‌ بهره‌گیری از فرصت‌های ساخت داخل بدون شک باید همکاری با دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان افزایش یابد، به این دلیل که معتقد هستم با آگاهی پژوهشگاه‌ها و دانشگاه‌های ایران از نیاز واقعی صنایع، بسیاری از پژوهش‌ها در راستای نیاز واقعی کشور جهت‌گیری خواهد شد. حمایت از ایده‌های نوآورانه، ایجاد فرصت برای سازندگان داخلی و تأمین پایدار نیازمندی‌های صنایع و کاهش ریسک‌های مرتبط در شمار برنامه‌هایی است که باید در بومی‌سازی لحاظ شود.

شاخص‌های متعددی برای اولویت‌بندی نیازهای داخلی سازی وجود دارد ازجمله این شاخص‌ها می‌توان به میزان صرفه‌جویی ارزی، میزان کاهش هزینه‌ها، تعداد ایجاد اشتغال، میزان افزایش سرعت فرآیند تأمین نیازها، درصد نقشه‌های ساخت بومی‌سازی شده، درصد مواد اولیه، قطعات و تجهیزات استراتژیک بومی‌سازی شده، درصد کاهش وابستگی تولید محصول نهایی اشاره کرد. با توجه به اینکه تدوین شاخص‌ها با همکاری، تبادل‌نظر و همفکری با اصلی‌ترین شرکت‌های صنعتی انجام می‌شود پس قطعاً عملیاتی است و از قابلیت سنجش واقعی برخوردار است. استفاده از توان شرکت‌ها و تولیدکنندگان داخلی، ارتقای توان مهندسی و سازمان‌دهی مناسب برای بهره‌برداری حداکثری از تمام ظرفیت‌های کشور، محور اصلی سیاست‌های بومی‌سازی است. به‌طور حتم یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های تحقق شعار «جهش تولید»، اتکا به توانمندی‌های داخلی با محوریت «ساخت داخل» است. با ایجاد ارتباط مؤثر با دانشگاه‌ها و مراکز علمی و افزایش بودجه پژوهش باید بیش‌ازپیش مقوله «بومی‌سازی» را در اولویت برنامه‌های توسعه‌ای قرار داد؛ اعتقاد دارم، دانش‌پژوهان و متخصصان ایرانی دارای ظرفیت‌های مثال‌زدنی برای تولید دانش و پیوند آن به صنعت هستند. با همین نگاه بهره‌گیری از دانش فنی در کشور، ایجاد فرصت‌های شغلی و به اشتراک‌گذاری دانش و تجربیات بنگاه‌های معدنی در حوزه بومی‌سازی در هدف‌گذاری‌های کشور موردتوجه قرار گرفته است.

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی معدن‌مدیا به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.