جدل بر سر مشخص شدن وضعیت قیمت گذاری در زنجیره فولاد به ویژه در بالادست تمام نشدنی است. اما این بار وزارت صمت تصمیم بر عرضه محصولات زنجیره در بورس کالا را گرفته است . اتفاقی که می تواند به شفاف شدن قیمت ها کمک کند و به تقسیم سود عادلانه ختم شود.
به گزارش معدن مدیا، اما باز در این بین اما اگرهایی وجود دارد که می تواند چالش های جدید را به همراه داشته و باز این طرح را به طرحی شکسته خورده تبدیل کند. اما گره اصلی در شکست های پی درپی در موضوع قیمت گذاری در زنجیره ارزش فولاد چیست.
بدون شک قیمت گذاری دستوری نمی تواند راهکار مناسبی باشد مگر تقویت بیش از پیش واسطه ها به منجر به برهم خوردن آرامش بازار می شوند و دوباره قیمت ها به ویژه در حلقه میانی با افزایش شدید همراه می شود.
اما شاید با نگاه کلی به زنجیره فولاد و از زاویه منافع ملی بتوان شاهد حل مشکلات بود. مهرداد اکبریان رییس انجمن سنگ آهن ایران معتقد است، زنجیره فولاد باید با شعار معدن بزرگ و فولاد بزرگ حمایت شود در غیر این صورت و در صورت حل ریشه ای مشکلات، مسائل ادامه دار خواهد بود.
وی اصلی ترین مشکل را عدم اطمینان دولت به بخش خصوصی و نمایندگان تشکل ها می داند. این عدم اطمینان باعث شده تا در سال های اخیر عمده تصمیمات در بخش معدن و صنایع معدنی بدون مشورت با بخش خصوصی انجام شود در صورتی که بخش خصوصی اصلی ترین بازیگر در حوزه معدن و صنایع معدنی هستند اما آن طور که باید در تصمیمات وارد نقش آفرینی نشدند.
اما نکته مهم آن است که اکبریان تاکید می کند، به هر میزان این بی اعتمادی بیشتر شود، دولت باید هزینه بیشتری را پرداخت کند. این در حالی است که بخش معدن و صنایع معدنی در حوزه صادرات غیر نفتی در سال های تحریم به کمک درآمدزایی کشور آمده است.
عدم بکارگیری نظرت کارشناسی بخش خصوصی اجرایی شدن تصمیمات دولت برای بخش معدن را با مشکل همراه می کند. اکبریان معتقد است، در شیوه نامه جدید وزارت صمت برای زنجیره فولاد شرکت های کوچک و متوسط در تامین مواد اولیه مشکل ایجاد می کند.
هرچند بورس می تواند بهترین ابزار برای تعیین قیمت باشد اما باید اصلاحاتی براساس پیشنهاد بخش خصوصی در آن انجام شود. در غیر این صورت زنجیره ارزش فولاد با مشکلاتی در سال های پیش رو مواجه می شود. شفاف نشدن قیمت ها در زنجیره فولاد منجر به توسعه نامتوازن خواهد شد و این موضوع می تواند سرمایه گذاری های صورت گرفته را با مشکل همراه کند.