بحران انرژی جدی تر از گذشته صنعت فولاد را نشانه گرفته است. بحرانی که می تواند علاوه بر کاهش صادرات، بازار داخلی را هم تحت تاثیر قرار دهد.
به گزارش معدن مدیا، آن طور که به نظر می رسد، مسئولان و مدیران فولادی فرصت موجود در سال های گذشته در بحث مدیریت انرژی را از دست داده و امروز با ابر چالشی پس از تامین مواد اولیه مواجه هستند.
اما اینکه چرا داستان فولاد در آستانه تحقق چشم انداز 1404 و تولید 55 میلیون تن فولاد به بحران انرژی رسید را باید در دو بخش مدیریت دولتی و مدیریت داخلی واحدهای تولید کننده فولاد مشاهده کرد.
به غیر از 2 واحد فولادی سایر فولادسازان کشور برای تولید وابسته به گاز هستند و به نوعی گاز جز خوراک اولیه آنها محسوب می شود. عدم توجه به مدیریت انرژی و مصرف بهینه در دهه های گذشته باعث شد امروز فولاد سازان بخش عمده ای از درآمدهای خود را صرف نوسازی خطوط و آموزش های درون سازمانی کنند. البته ذکر این موضوع حائز اهمیت است که در سال های گذشته تحریم ها نیز این اجازه را نداد تا صنعت فولاد خود را هم گام با جهان به روز کند و شاید همین ماجرا باعث شد تا توجه به ساخت داخل و استفاده از توان داخل در دستور کار قرار گیرد.
اما بخش دیگر ماجرا به مدیریت دولت در استفاده از منابع باز می گردد. حمیدرضا صالحی نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به این موضوع به «معدن مدیا» گفت: کشورهای در حال توسعه قطب بازار و تولید در آینده خواهند بود و جمعیت بالا مزیتی است که امروز آنها راهکار استفاده درست از آن را یافته و در مسیر درستی در حرکت هستند تا این مزیت به کمک آنها بیاید.
وی ادامه داد: به عنوان مثال کشور هند در این مسیر قرار گرفته و پیش بینی می شود در آینده قدرت برتر اقتصادی منطقه باشد. به طور کلی برخی کشور های آسیای شرقی مسیر توسعه را یافته و نقشه راه خود را براساس آن تدوین کرده اند.
به گفته صالحی ،این کشور ها پذیرفته اند برای جان گرفتن GDP و ایجاد ارزش افزوده در زنجیره های مختلف انرژی نقش مهمی را ایفا می کند و تاثیر حیاتی دارد. جالب است بدانید در این کشور ها الگوی مصرف هیچ شباهتی به الگوی مصرف انرژی در ایران ندارد. ما بدون توجه به قیمت های جهانی از این منابع استفاده می کنیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه ما به موضوع افزایش بهره وری توجه نداریم در حالی که با چنین نگاهی می توانیم شاهد درآمدزایی بیشتر و به دنبال آن توسعه هرچه بیشتر برای کشور باشیم. بیش از آن که به دنبال ایجاد ارزش افزود باشیم به خام فروشی در بخش نفت و معدن عادت کرده ایم. ما حتی از نیروی انسانی هم به درستی استفاده نمی کنیم.
صالحی تاکید کرد: اما اگر نگاهی به کشورهای دیگر داشته باشیم خواهیم دید انرژی مولفه مهم در تولید است و برای آن برنامه ریزی می کنند. یعنی تمامی موارد طبق برنامه پیش می رود. این موضوع در ایران قابل رویت نیست.
به گزارش معدن مدیا، ما برای صنعت فولاد هدفی را تعیین می کنیم و برای آن سرمایه گذاری می کنیم اما در نهایت امروز با کمبود گاز به عنوان خوراک اصلی واحد های فولادسازی مواجه هستیم. درنتیجه پیش از آنکه دیر شود وزارت صمت و تولید کنندگان فولاد باید راهکارهای اجرایی را برای سال های پیش رو در دستور کار قرار دهند.