تهاجم روسیه به اوکراین شوک بیسابقهای برای صنعت فولاد منطقه بود. اکثر کارخانه های فولاد اوکراین فعالیت خود را به حالت تعلیق درآوردند و بسیاری از کارگران بی کار شدند. در این میان بخش بزرگی از زنجیره تأمین فولاد دچار اختلال شده است.
به گزارش معدن مدیا، در همان زمان، مشکلات لجستیکی نیز به وجود آمد. از ابتدای جنگ، بنادر اوکراین در دسترس نبودند، زیرا کشتیهای جنگی روسیه علاوه بر خطر مین، دریای سیاه را نیز مسدود کردند. در واقع، تنها یک جهت برای صادرات فولاد از اوکراین باقی مانده بود – از طریق راه آهن به اتحادیه اروپا. اما فرصت های صادرات به اتحادیه اروپا به دلیل ظرفیت گذرگاه های مرزی محدود شده است.
جنگ زنجیره تامین را مختل کرده است. بر اساس برآوردهای ما اکنون ۹۰ درصد ظرفیت های فولادی فعال نیست. برخی از شرکت ها در تلاش برای از سرگیری تولید و افزایش حجم هستند، اما به دلیل از کار افتادن سایر کارخانه ها در زنجیره تامین، کار دشواری است. به ویژه اینکه اکثر کارخانه های کک سازی، تولید را متوقف کرده اند.
روسیه تأمین کننده اصلی زغال سنگ کک سازی
برای از سرگیری فعالیت کارخانههای کک سازی، نه تنها لازم است از ایمنی آنها اطمینان حاصل شود، بلکه باید منابع ذغال سنگ کک سازی نیز ترتیب داده شود.
روسیه تامین کننده اصلی زغال سنگ کک سازی نرم و نیمه نرم بود که برای تولید کک و تزریق زغال سنگ پودر شده استفاده می شد. در سال ۲۰۲۱ اوکراین ۸ میلیون تن زغال سنگ کک از روسیه وارد کرد. سهم عرضه روسیه در بازار داخلی اوکراین ۴۳ درصد بود و جایگزینی ذغال سنگ از روسیه چالش برانگیز است.
در حال حاضر در اوکراین تنها یکی از شش کارخانه فولاد یکپارچه به طور کامل کار می کند.
بر اساس بیانیه گروه متین وست که کنترل کامستال را بر عهده دارد، این کارخانه با استفاده از ۸۰ درصد ظرفیت تولید کار می کند. سایر شرکت ها فقط عملیات نورد را از سر می گیرند یا محصولات فولادی را از انبارها عرضه می کنند. همچنین ArcelorMittal Kryvyi Rih از راه اندازی احتمالی یک کوره بلند در ماه آوریل خبر داد.
کارخانه های فولاد تا چه میزان خسارت دیده اند
حدود یک سوم از ظرفیت های فولاد اوکراین در ماریوپل – آزوفستال و کارخانه آهن و فولاد ایلیچ واقع شده است. ماریوپل داغ ترین نقطه این جنگ است. این شهر نیم میلیونی یک ماه است که محاصره شده و مدام در حال گلوله باران است.
درگیری های فعال در خیابان های شهر جریان دارد. هیچ کس دقیقاً نمی داند که کارخانه های فولاد تا چه میزان خسارت دیده اند. مدیران شهری می گوید به محض بازگشت صلح به اوکراین گیاهان بازسازی خواهند شد. احیای زیرساخت های شهری ممکن است زمان بیشتری ببرد، این برای ازسرگیری تولید مهم است.
زنجیره تأمین دچار اختلال شده است
حمل و نقل مشکل بزرگی است که مانع راه اندازی کارخانه ها می شود. شرکت های فولادی در تلاش هستند تا با همکاری اپراتور راه آهن ملی Ukrzaliznytsya، مسئله گسترش حمل و نقل را حل کنند.
توقف تولید فولاد منجر به اختلال در عرضه محصولات جانبی شد. تقریباً تمام کارخانههای فولادی یکپارچه در اوکراین دارای واحدهای جداسازی هوا (ASU) هستند که اکسیژن و سایر گازهای صنعتی تولید میکنند.
اوکراین بزرگترین تامین کننده گازهای نئون، کریپتون و زنون در جهان است. همه این گازها برای ساخت نیمه هادی ها ضروری هستند.
در سطح جهان، اوکراین حدود ۷۰ درصد گاز نئون و ۴۰ درصد گاز کریپتون را تامین می کند.
علاوه بر این، اوکراین ۹۰ درصد از نئون بسیار خالص شده را برای تولید تراشه در ایالات متحده تامین می کند. دو تصفیه کننده اصلی نئون روسی و اوکراینی در اودسا هستند.
در حال حاضر تقریباً غیرممکن است که از آن امکانات در زنجیره تامین استفاده کنیم. قطع عرضه گاز از اوکراین قیمت ها را بالا می برد و به ناچار شاهد تشدید کمبود تراشه خواهیم بود.
آهن خام و محصولات نیمه تمام بیشترین تأثیر منفی را از جنگ داشتند
جنگ منجر به توقف عرضه آهن و فولاد نه تنها از اوکراین، بلکه از روسیه شد. بخش های آهن خام و محصولات نیمه تمام بیشترین تأثیر منفی جنگ را داشتند. در سال ۲۰۲۱ اتحادیه اروپا ۲۲.۴ درصد از روسیه و ۲۹.۴ درصد از اوکراین آهن خام وارد کرده است. ایالات متحده نیز ۳۴.۳ درصد از روسیه و ۲۸.۵ درصد از اوکراین آهن خام وارد کرده است.
کمبود عرضه روسیه و اوکراین منجر به افزایش قیمت آهن خام از برزیل به میزان ۱۶ تا ۱۹ درصد در یک ماه (از پایان فوریه تا پایان مارس) شد. در مقایسه، قیمت سنگ آهن در مدت مشابه ۱۲ درصد افزایش یافت.
علت توقف عرضه آهن و فولاد از روسیه
توقف عرضه آهن و فولاد از روسیه به دو دلیل است. اولاً، برخی از کارخانه های روسیه به دلیل تحریم های شخصی علیه مالکان نمی توانند محصولات خود را به اتحادیه اروپا و ایالات متحده عرضه کنند. ثانیاً، خریداران به دلیل خطرات ESG و مشکلات تسویه، داوطلبانه از واردات محصولات روسیه خودداری می کنند. این وضعیت، کمبود در بازار آهن و فولاد را تشدید می کند.
تنها پایان جنگ امکان بازیابی زنجیره تأمین فولاد را ممکن می سازد
برای از سرگیری تدارکات، توقف خصومت ها و رفع انسداد بنادر دریای سیاه ضروری است. در چنین شرایطی، اکثر کارخانههای فولاد اوکراین میتوانند طی ۱ تا ۲ ماه پس از انعقاد قرارداد صلح، فعالیت خود را بازگردانند.
بنابراین، جنگ چالش هایی را برای همه شرکت کنندگان در اقتصاد جهانی ایجاد می کند. ما می توانیم شاهد اختلال در زنجیره تامین، کاهش حجم تولید، افزایش قیمت ها باشیم. اقتصاد به آرامش نیاز دارد. تنها پایان جنگ امکان بازیابی زنجیره های ارزش جهانی را به طور کامل ممکن می سازد.
منبع : آرتان پرس