بر اساس اعلام وزیر صنعت، معدن و تجارت در حال حاضر ۱۰ هزار معدن در کشور وجود دارد و از نظر ذخایر و ظرفیت ۲۸ درصد از این تعداد که عمدتاً شامل معادن مصالح ساختمانی و سنگ می شود، غیرفعال است.
چگونگی فعال سازی معادن کشور
رضا فاطمی امین با بیان اینکه اولویت کشور تکمیل زنجیره تامین و توزیع مناسب در مناطق جغرافیایی، با توجه به ارزش افزوده است، گفت که در تکمیل زنجیره تولید فولاد کمبودهایی داریم. اما، در حوزه معدن و صنایع معدنی نیروی انسانی قوی داریم و خوشبختانه توان مالی این شرکت ها بسیار افزایش یافته است و باید با بلوغ صنعتی و توان مالی مشکلات را حل کنیم. وی همچنین خاطر نشان کرد: «شرکت های بزرگ علاوه بر برنامه های توسعه ای خود باید به توسعه صنعت در سایر مناطق نیز توجه کنند».
همچنین، فاطمی امین با بیان اینکه عمده پیشرفت ها با ایجاد تقاضا در شرکت های بزرگ اتفاق می افتد، گفت که دانش بنیان کردن شرکت ها اولویت ما است و شرکت ها باید پس از بزرگ شدن، سایر حوزه ها را فعال نماید.
در همین حال، بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، در سال گذشته میلادی (منتهی به ۳۰ اسفند ماه) ۴۵۳ معدن کوچک مقیاس غیرفعال در سراسر کشور احیا شده است.
علاوه بر این، بر اساس داده های ایمیدرو، معادن احیا شده در سال گذشته برای بیش از ۳۰۰۰ نفر شغل ایجاد کرده و تولیدات معدنی کشور را ۲۲.۵ میلیون تن افزایش داده است.
همچنین، تعداد کل معادن احیا شده از زمان آغاز به کار برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت برای احیای معادن کوچک در سراسر کشور در اواخر اسفند ۱۳۹۷ به ۸۵۲ مورد رسیده و معادن احیا شده در این برنامه برای بیش از ۱۳۰۰۰ نفر در کشور فرصت شغلی ایجاد کرده است.
بررسی اهداف برنامه ایمیدرو
بر اساس داده های منتشر شده، مهمترین هدف این برنامه که توسط ایمیدرو اجرا می شود، فعال سازی معادن کشور است که نتیجه آن افزایش تولید و اشتغال به ویژه در مناطق محروم خواهد بود.
در آذرماه ۱۳۹۰، رضا عظیمی، مجری برنامه احیاء و توسعه معادن کوچک این وزارتخانه، به انعقاد ۳۷ تفاهم نامه برای سرمایه گذاری و همکاری علمی – پژوهشی با شرکت های دانش بنیان و همچنین معرفی معادن کوچک اشاره کرده بود.
۱۲۴ پروژه به شرکت بیمه سرمایه گذاری معدنی برای دریافت تسهیلات و حمایت و مربیگری شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها از دیگر اقدامات انجام شده در چارچوب برنامه مذکور است. همانطور که گزارش شده، ایمیدرو با هدف تامین خوراک صنایع معدنی، افزایش تولید و تکمیل زنجیره محصولات صنعت معدن و توسعه و ایجاد اشتغال پایدار این برنامه را اجرا می کند.
در ادامه این برنامه تا کنون معادن مختلف کوچک مقیاس شامل معادن کرومیت، منگنز، هماتیت، دولومیت، سنگ آهن، مس و سنگ ساختمانی با پایش و عیب یابی مشکلات معادن و ارائه راهکار برای رفع مشکلات آنها بررسی شده است.
در چند سال گذشته با روی کار آمدن راهبردهای جدید اقتصاد مقاومتی، بخش معدن به کانون اصلی دولت ایران تبدیل شده و سازمان ها و ارگان های مختلف فعال در این بخش موظف به اجرای برنامه های جدید برای رونق بخشیدن به این بخش شده اند.
ایمیدرو به عنوان یک هلدینگ دولتی بزرگ فعال در بخش معدن در کشور، سهم بسزایی در برنامه ریزی مذکور داشته و این سازمان چندین برنامه جدید را در تمامی زمینه های اصلی صنعت معدن از جمله اکتشاف، توسعه ماشین آلات، استخراج و همچنین احیای معادن بلااستفاده کشور اجرا می کند.
منبع : آرتان پرس