در نخستین روز کنفرانس بین المللی بررسی صنعت فولاد و مواد اولیه میزگرد تخصصی مولفه های موثر در اقتصاد شدن معادن سنگ آهن برگزار شد.
🔸در این پنل مهندس اکبریان رئیس هیئت مدیره انجمن سنگ آهن ایران، به بحث دوام ذخایر سنگ آهن کشور اشاره کرد و تاکید داشت که بسیاری از باطله های داخل کشور، دارای عیاری هستند که در کشورهای پیشرو، استخراج آن کاملا توجیه پذیر است. در ادامه مهندس اکبریان گفت: ما در کشور به صورت کلی دو مقوله ی متفاوت داریم. معادن بزرگ که غالبا دولتی هستند و با سرمایههای کلان تجهیز شدهاند و موضوع دوم نیز معادن کوچکتر که در اختیار مردم هستند و بخش زیادی از معادن کشور را شامل میشوند. اقتصادی کردن این دو قسم متفاوت است. بخش اول را باید در قالب زنجیرهی فولاد ایران نگاه کنیم و سعی بر این هست که به نسبتهای برابر از بازار سهیم باشند، به طوری که از ریسک کار آنها کاسته شود. اما در مورد دوم، شرایط بازار دارای اهمیت است و شکنندگی بیشتری دارند. به طور کلی محدودیتها و ممنوعیتها بر روی این گروه بسیار تاثیرگذار است.
مورد دیگر در مورد بخش بعدن این است که بر خلاف سایر صنایع، انتخاب محل معدنکاری جبری است. به بیام دیگر معدن ممکن است در جایی باشد که زیرساخت های اولیه هم حتی فراهم نباشد.
🔸در ادامه مهندس امید امامی، مدیر دفتر معدن ایمیدرو نیز با بیان اینکه افزایش بهرهوری و کاهش هزینه در حال حاضر مورد توجه معادن است گفت: با توجه به حرکت به سمت واقعی شدن قیمت انرژی مسئله افزایش بهرهوری و کاهش مصرف اهمیت ویژهای پیدا کرده است.
🔸مهندس مهران محجوبنژاد، مدیر واحد معاونت برنامهریزی شرکت فولاد تکنیک نیز با بیان اینکه زنجیره فولاد نیاز به تامین پایدار مواد اولیه دارد، گفت: ما متاسفانه تاکنون در بخش تامین مواد اولیه کار کارشناسی انجام ندادهایم. آن میزانی که به سرمایهگذاری در فولاد توجه شد به بحث مواد اولیه و زیرساختها توجه نکردیم. این باعث شد تا ما که مدتی قبل در مقوله اکتشافات از میانگین دنیا جلوتر بودیم، حالا عقب افتادهایم. ناوگان ماشینآلات ضعیفی نیز داریم و وزارت صمت نیز برنامهی راهبردی برای حل این مشکل ندارد.
براساس چشمانداز ۱۴۰۴، ما تقریبا نیاز به تولید ۲۲۰ میلیون تن سنگ آهن داریم، اما با تولید ۱۲۵ میلیون تن و کسری صد میلیون تنی که نشان میدهد همچنان آمادگی لازم برای تحقق اهداف ۱۴۰۴ را نداریم.
🔸در ادامه در پاسخ به سوال یکی از حضار در رابطه با فراهم نبودن زیرساخت ها جهت پیاده سازی فناوری های نسل جدید در ایران، مهندس سعید عسکرزاده، دبیرکل انجمن سنگ آهن ایران گفت: فضای رقابتی در دنیا ربطی به این که چه میزان بستر در ایران فراهم هست، ندارد. مهم این است که تابآوری را افرایش دهیم.
🔸مهندس اکبریان در پاسخ به این سوال گفت: ما در شرایط امروز با وجود تمام محدودیتها کار میکنیم. چند مورد را باید لحاظ کنیم تا بتوانیم اقتصادی بودن تولیدات خود را حفظ کنیم. درست هست که در دنیا پیشرفتهایی رخ داده است که ما از آنها جا ماندهایم، اما برخی مسائل هست که باید به آن توجه داشت. در این شرایط باید ابتکار به خرج دهیم چرا که روال موجود ما جواب نخواهد داد و قیمت تمام شده ما قابل رقابت نیست. از طرف دیگر میدانیم که آیندهی صنعت فولاد، به فولاد سبز گره خورده است و بیتوجهی به آن در آیندهای نزدیک برای ما مشکلآفرین خواهد شد.
🔸در بخش دیگر مهندس سعید عسکرزاده در پاسخ به سوال دیگر در مورد موانع و قوانین مختلف سد راه معدنکاران گفت: ما متوجه این تعارض ها هستیم و به عنوان تشکل، دغدغههای اصلی در مورد منابع طبیعی و بحث اکتشاف را به طور جدی پیگیری میکنیم و اعتراض داریم نسبت به اینکه چرا دولت به حقوق دولتی به چشم درآمد نگاه میکند. در حالی که این پول باید در سه محور هزینه در منطقهای که معدن در آن قرار دارد، توسعهزیرساختها و اکتشاف هزینه بشود. ۱۰۰ درصد این پول باید در این ۳ مورد خرج شده و چنانچه اینگونه نباشد، مطابق با قوانین تخلف صورت گرفته است. همچنین در واکنش به قسمت دوم سوال مطرح شده در مورد بحث اکتشاف و هزینهی بالای آن، مهندس عسکرزاده در ادامه گفت: در بحث اکتشاف هم مشکل اصلی، هزینه اکتشاف هست چون منابع مورد نیاز آن موجود نیست. به صورت کلی بنا بر این هست که اکتشافات عمومی توسط دولت انجام شده و بعد جوامع معدنی ادامه کار را دنبال کنند. آمایش سرزمین نه توسط دولت انجام شده و نه برای آن برنامه درستی وجود دارد.
🔸در پایان نیز در پاسخ به سوال دیگر در مورد انتقاد از وضعیت صدور و باطل شدن پی در پی بخشنامهها، مهندس عسکرزاده گفت: برای تهیه این بخشنامهها به نظر تشکلهای توجه خاصی نشده و صدور آنها از سوی دولت بوده و ابطال آنها توسط ماست. به بیان دیگر اول بخشنامه اشتباه صادر میشود و سپس با بحث و مجادله بالا، با تلاش ما باطل میشود. این کار انرژی زیادی از تشکلها میگیرد.
منبع: آیروپکس