رئیس انجمن سنگ آهن ایران گفت: امروز نیازمند اصلاح نگاه حاکمیت به موضوع اکتشافات معدنی هستیم تا بتوانیم توسعه خوبی در بخش معدن و صنایع معدنی شاهد باشیم و محصولاتی رقابت پذیر تولید کنیم.
مهرداد اکبریان اظهارداشت: اکتشاف یک کار کلان ملی است و نه تنها هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری محسوب میشود و این سرمایه گذاری فقط جنبه اقتصادی ندارد بلکه میتواند جنبههای مختلف و حتی جنبه سیاسی داشته باشد.
وی گفت: وقتی شناخت دقیقی از ذخایر معدنی کشور داشته باشیم، هر چند برخی مواد معدنی قابلیت استفاده برای امروز نداشته باشند، اما همچون ذخایر نفت و گاز به عنوان پشتوانه کلان آینده کشور محسوب میشوند، میتوانند برای برنامههای توسعهای در دستور کار قرار بگیرند.
این مقام صنفی تاکید کرد: بدون شک اکتشافی که براساس نیاز روز انجام شود، نتیجه بهتری برای فراوری نهایی مواد معدنی خواهد داشت.
اکبریان با اشاره پیشرو بودن کشور کانادا در زمینه برنامه ریزی برای اکتشاف، تصریح کرد: این کشور همه عرصههای معدنی خود را سه بار شناسایی کرده در حالی که ۱۰ درصد معادن ما اکتشاف شده است.
وی ادامهداد: به روز نبودن و قدیمی بودن ماشین الات و نرم افزارها را که عمدتا مربوط به دهههای گذشته است، نیز باید به مشکلات موجود در این زمینه افزود.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران تاکید کرد: موضوع اکتشافات از سویی به حاکمیت هم برمی گردد و باید برای آن از نظر مالی، اعتباری و حتی سیاسی هزینه کند؛ همان طور که کشورهای پیشروی معدنی در این زمینه کارهای کلانی انجام دادهاند.
وی بر لزوم ایجاد ارتباط درست بین مکتشفان ایرانی و جهانی تاکید کرد و اظهار داشت: این گونه اقدامات، انجام کارهای زمان بر و پر هزینه اکتشافی را ممکن میکند، زیرا اکتشاف در ذات خود هزینه بالای سرمایه گذاری را به دنبال دارد.
اکبریان خاطرنشانکرد: بخشی از مطالعات اولیه اکتشافی در قانون بر عهده حاکمیت و دولت قرار داده شده که باید با شرایط امن و با دقت بالا تهیه شود و آنها را در اختیار مکتشفان بعدی که بخش عمده آن از مردم باید باشد، قرار دهند.
این مقام صنفی گفت: وقتی به سالهای گذشته و عملکرد دولتهای مختلف برمی گردیم، مردم، مکتشافان و بهره برداران بخش خصوصی رضایت چندانی ندارند و احساس میشود به عنوان مشتریان درجه ۲ و ۳ به آنها نگاه شده، این در حالی است که در دیگر کشورها، اکتشافات فراتر از یک موضوع معدنی است و حتی سازمانهایی مثل زلزله شناسی، مقابله با بحرانهای طبیعی، اکتشافات نفتی، امور آب و امثالهم در قالب یک سازمان به آن میپردازند.
اکبریان اظهارداشت: زمانی که اکتشاف انجام میشود، به عنوان اکتشاف عام محسوب شده و همه مواد معدنی که کشف شده مطابق با اولویتهای آن کشور بین سرمایه گذاران مختلف تقسیم میشود و حتی اطلاعات مربوطه در قالب کتابچههایی دراختیار سرمایه گذاران خارجی قرار میگیرد؛ اما در همه سالهای گذشته از این موضوع غفلت کرده ایم.
وی با اشاره به خواسته فعالان معدنی، گفت: نمیشود صنایع معدنی را توسعه داد، ظرفیتهای تولید فولاد و صنایع معدنی را افزایش داد اما به موضوع اکتشافات معدنی بی توجه بود، زیرا در صورت تداوم این رویه، صنعتی که ایجاد شده و توسعه مییابد، توان رقابت پذیری با محصولات خارجی را ندارد.
منبع: فولادبان