جستجو

قیمت سنگ‌آهن در بازار فیزیکی در بحبوحه بهبود وضعیت بازار و روند عرضه و تقاضا در چین به عنوان بزرگ‌ترین خریدار مواد اولیه فولادی در جهان، به بالاترین میزان پنج ماهه خود رسید.


برخی عوامل ممکن است میزان این افزایش قیمت سنگ‌آهن در هفته‌های آینده را محدود کند. از جمله این عوامل می‌توان به تعیین سقف تولید به منظور فراتر نرفتن مقدار تولید در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال گذشته اشاره کرد.

قیمت سنگ‌آهن در معاملات آتی بورس سنگاپور در روز چهارشنبه ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۳، به حدود ۱۲۱٫۱۳ دلار در هر تن رسید که بالاترین رقم از روز ۱۱ آپریل سال جاری بود و حدود ۱۷٫۴ درصد نسبت به پایین‌ترین قیمت اخیر آن یعنی ۱۰۳٫۲۱ دلار در روز سوم آگوست ۲۰۲۳ افزایش را تجربه کرد.

قیمت سنگ‌آهن در قراردادهای داخلی معامله شده در بورس آتی کالای دالیان چین در پایان روز معاملاتی روز پنجشنبه ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۳، حدود ۸۵۶٫۵ یوان (۱۱۷٫۷۴ دلار) در هر تن به ثبت رسید که بالاترین رقم از ماه جولای ۲۰۲۱ محسوب می‌شد و ۴۶ درصد نسبت به پایین‌ترین میزان تعیین شده تاکنون در سال ۲۰۲۳ یعنی ۵۸۷٫۵ یوان در روز ۲۵ می سال جاری میلادی افزایش داشت.

یکی از عوامل مهم در افزایش قیمت سنگ‌آهن را می‌توان به تغییر در وضعیت رکود بخش املاک چین و تخصیص ۱٫۳۶ تریلیون یوان از سوی بانک‌های چین در این بخش نسبت داد. این مبلغ تخصیص یافته نسبت به مبلغ ۳۴۵٫۹ میلیارد یوان تخصیص داده شده در ماه جولای ۲۰۲۳ چهار برابر افزایش داشت.

این تغییر به منزله نشانه‌ای از بازگشت اعتماد به بخش املاک تلقی می‌شود که به شدت تحت تاثیر یک سری مسائل از جمله نقدینگی که توسعه‌دهندگان و تولیدکنندگان بزرگ را تحت تاثیر قرار داده بود، قرار داشت. از دیگر عواملی که بر افزایش قیمت سنگ‌آهن تاثیر گذاشته است، می‌توان به افزایش حجم واردات و تمایل تولیدکنندگان فولاد برای خرید حجم بیشتری از محموله‌های مورد نیاز به منظور ذخیره‌سازی در انبارهای خود اشاره کرد.

طبق داده‌های دریافتی از گمرک چین، این کشور حدود ۷۰ درصد سنگ‌آهن حمل شده از طریق دریا در جهان را خریداری می‌کند. به علاوه، چین حدود ۱۰۶٫۴۲ میلیون تن سنگ‌آهن در ماه آگوست ۲۰۲۳ واردات داشت که بیشترین میزان از ماه اکتبر ۲۰۲۰ محسوب می‌شود.

در هشت ماهه سال ۲۰۲۳، حجم واردات سنگ‌آهن به چین حدود ۷۷۵٫۶۶ میلیون تن بود که ۷٫۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی افزایش را تجربه کرد.

این احتمال وجود دارد که افزایش حجم واردات سنگ‌آهن به چین در ماه سپتامبر سال جاری همچنان ادامه داشته باشد. در همین راستا موسسه «Kpler» حجم تخمینی واردات سنگ‌آهن به چین را حدود ۱۰۰٫۵۳ میلیون تن اعلام کرد و افزود که ممکن است این رقم تا پایان این ماه پس از بررسی محموله‌های بیشتر افزایش یابد.

همچنین این احتمال وجود دارد که حجم واردات به دلیل فرا رسیدن تعطیلات یک هفته‌ای روز ملی چین در پایان ماه سپتامبر و هفته اول ماه اکتبر ۲۰۲۳ افزایش بیشتری را تجربه کند.

به علاوه، با توجه به کاهش حجم ذخایر انبارهای بنادر چین در این فصل از سال، بازرگانان و کارخانه‌های تولیدکننده فولاد تمایل بیشتری به خرید سنگ‌آهن پیدا کرده‌اند.

طبق بررسی‌‌های صورت گرفته توسط موسسه «SteelHome»، حجم ذخایر انبار بنادر چین در هفته منتهی به روز هشتم سپتامبر ۲۰۲۳، به ۱۱۵٫۹ میلیون تن کاهش یافت که پایین‌ترین میزان در سه سال اخیر را به ثبت رساند و نسبت به حجم ذخایر ۱۴۲٫۱ میلیون تنی در مدت مشابه سال ۲۰۲۲، روند نزولی را تجربه کرد.

نیاز به آغاز فرایند ذخیره‌سازی مجدد در انبار ذخایر و سیگنال‌های دریافتی مبنی بر ایجاد بهبود در بخش املاک، از جمله مواردی است که بر افزایش اخیر قیمت سنگ‌آهن تاثیر گذاشته است.

تعیین سقف مقدار تولید

عواملی وجود دارند که می‌توانند به عنوان یک ابزار محدودیت‌ساز برای این تغییرات عمل کنند. به عنوان مثال، می‌توان بیان کرد که ممکن است تولیدکنندگان فولاد مجبور شوند مقدار تولید خود را در ماه‌های آینده محدود کنند تا هم آلودگی زمستان ناشی از تولید کربن کاهش یابد و هم این تولیدکنندگان به سیاست‌گذاری‌های غیررسمی مبنی بر عدم رشد مقدار تولید فولاد در سال جاری پایبند باشند.

به‌ نقل از رویترز، گفتنی است چین در هفت ماهه سال ۲۰۲۳، حدود ۶۲۶٫۵۱ میلیون تن فولاد تولید کرد که ۲٫۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ افزایش داشت.

این رقم تولید برای کل سال ۲۰۲۲، حدود ۱٫۰۱ میلیارد تن بود. این بدان معناست که برای پنج ماهه آخر سال جاری میلادی، تولیدکنندگان مجازند با توجه به سقف مقدار تولید غیر رسمی فقط حدود ۳۸۳٫۴۹ میلیون تن فولاد تولید کنند.

این مقدار تولید برای هر ماه، حدود ۷۶٫۷ میلیون تن خواهد بود که بسیار کمتر از حجم ۹۰٫۸ میلیون تن تولید شده در ماه جولای ۲۰۲۳ است. ناگفته نماند این امکان وجود دارد که چین به منظور افزایش سرعت رشد اقتصادی در قالب ارائه طرح‌های حمایتی، سقف مقدار تولید کلی در سال ۲۰۲۳ را افزایش دهد.

با این حال، اگر مقدار تولید در پنج ماهه آخر سال ۲۰۲۳ با همان سرعت هفت ماهه ادامه یابد، مقدار تولید سالانه به حدود ۱٫۰۷۴ میلیارد تن خواهد رسید که ۶٫۳ درصد نسبت به مقدار تولید در سال ۲۰۲۳ افزایش را تجربه می‌کند.

یکی از عواملی که فعالان در بازار سنگ‌آهن باید آن را در نظر بگیرند، اظهار افزایش نارضایتی رسمی از افزایش قیمت‌ها است. در همین راستا، یکی از سیاست‌گذاران دولتی چین در روز هفتم سپتامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که برای جلوگیری از تخطی از قوانین وضع‌شده، سخت‌گیری‌های بیشتری اعمال خواهد شد.

لازم به ذکر است که در گذشته برخی از مقامات مسئول چین، اقداماتی در قالب افزایش هزینه معاملات را برای ایجاد ثبات در این بازار انجام دادند. با این حال، این اقدامات معمولا تاثیر محدودی دارند؛ به‌ ویژه اگر عواملی وجود داشته باشد که باعث پویایی در روند عرضه و تقاضا در بازار شود.

برخی از معامله‌گران نسبت به تحریک افزایش قیمت سنگ‌آهن و خشم مقامات چین در این رابطه هشدار دادند و افزودند که در این خصوص بهتر است جوانب احتیاط رعایت شود.

منبع: آرتان پرس

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی معدن‌مدیا به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.