اختصاصی معدنمدیا، ساقی نبیلو:
یحیی پالیزدار، مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر فولاد مبارکه، در آیین افتتاح مرکز توسعه کسبوکار صنعت ۴ که امروز (۱۷ بهمن ۱۴۰۳) در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار کرد:
«هنگامی که از نوآوری سخن میگوییم، معمولاً مفاهیمی مانند فناوری اطلاعات (IT)، اینترنت اشیا (IoT) و خدمات صنعتی در ذهن متبادر میشود. این در حالی است که اگر نقشه چشمانداز نوآوری جهان در سال 2023 را بررسی کنیم، درمییابیم بزرگترین سرمایهگذاریها در حوزههایی همچون پایداری، کربنزدایی (Decarbonization)، جابهجایی (Mobility) و کشاورزی (Agriculture) انجام میشود. البته، در حوزه فناوری اطلاعات، اینترنت اشیا و خدمات صنعتی نیز سرمایهگذاریهایی صورت میگیرد.
با این حال، به نظر میرسد رویدادهای شگرفی در جهان در حال وقوع است و سرعت این تحولات بهشدت افزایش یافته است. اگر فهرست ۵۰۰ شرکت برتر جهان را در فاصله زمانی سال ۲۰۰۰ تا کنون بررسی کنید، مشاهده خواهید کرد که ۶۰ درصد شرکتهایی که آن زمان در فهرست حضور داشتند، اکنون دیگر نیستند. همچنین میانگین سنی آن شرکتها از ۱۳۰ سال به ۶۲ سال کاهش یافته است؛ به این معنا که شرکتهایی با قدمت بالا بهکلی از میان رفتهاند.
حال در چنین فضایی ما به چه نیاز داریم؟ در اکوسیستم نوآوری جهان، مفهومی وجود دارد با عنوان «دیدبانی». دلیل آن این است که صنایع، عموماً وظایفی در حوزه تولید برعهده دارند و فضای فکری آنها عمدتاً عملیاتمحور است؛ ازاینرو، نمیتوانند تحولات بیرونی و رخدادهای Disruptive را که قطعاً روی خواهند داد، بهطور کامل رصد کنند؛
به همین دلیل، سعی میکنند در اکوسیستمهای مختلف ــ در مراکزی که دادهها جریان دارند یا افرادی با ایدههای مخرب نوآور (Disruptive Innovations) فعالیت خود را آغاز میکنند ــ بهصورت فیزیکی حضور پیدا کنند. برای نمونه، میتوان در نقشه دیدبانی سیلیکونولی، شمار قابلتوجهی فولادساز، شرکتهای تولیدی و صنایع سنتی را مشاهده کرد. همه آنها در این فضا حضور دارند.
کاری که ما در حال انجام آن هستیم نیز دقیقاً همین است؛ میکوشیم در چنین فضایی حضور داشته باشیم و بتوانیم از ظرفیت دانشی موجود در دانشگاه تهران و سایر دانشگاههای پیرامون آن بهرهمند شویم.»
منبع: معدن مدیا