مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک چین طی بیانیهای اعلام کرد که ظرفیت تولید فولاد چین با روش کورههای بلند مبتنی بر سوخت زغالسنگ در سال ۲۰۲۵، حدود ۲۰۰ میلیون تن کاهش را همگام با دستیابی به اهداف تعیین شده برای گذار به انرژیهای تجدیدپذیر تجربه خواهد کرد.
چین باید ظرف پنج سال آینده ظرفیت تولید فولادسازی خود را به شدت کاهش دهد تا به اهدف تعیین شده در گذار به انرژیهای پاک دست یابد زیرا وابستگی این کشور به زغالسنگ با افزایش تعرفهها بر بخشی که در حال حاضر با وضعیت ظرفیت مازاد عرضه مواجه است، تشدید خواهد شد.
در بیانیه مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک چین (CREA) اعلام شده است: ظرفیت تولید فولاد این کشور مبتنی بر روش کوره بلند که از سوخت زغالسنگ در آن استفاده میشود، در سال ۲۰۲۵ باید حداقل ۲۰۰ میلیون تن در سال (Mtpa) نسبت به سال ۲۰۲۰ کاهش پیدا کند.
طبق ارزیابیهای انجام شده، ظرفیت تعیین شده معادل کل ظرفیت تولید فولاد در اتحادیه اروپا محسوب میشود. طبق بیانیه مرکز تحقیقاتی مذکور، حدود ۱۵۰ میلیون تن دیگر باید از ظرفیت تولید سالانه چین در بازه زمانی سالهای ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰ در راستای دستیابی به اهداف طرح گذار به انرژیهای سبز کاسته شود.
بلیندا شاپه، یکی از تحلیلگران فعال در مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک چین اظهار داشت: افزایش تنشهای تجاری، چندین کشور را مجبور کرده است که بر صادرات فولاد چین تعرفه وضع کنند. همین مسئله، منجر به ایجاد وضعیت نامشخص در بازار جهانی فولاد و پیچیدهتر کردن تلاش فولادسازان چینی برای فروش محمولههای فولادی در راستای خارج شدن از وضعیت مازاد عرضه در این کشور شده است.
وی اظهار داشت: برای کاهش این تنشهای تجاری، ضروری است که روند کاهش ظرفیت تولید و حرکت به سمت تولید پایدار در بخش فولاد چین با سرعت بیشتری عملیاتی شود.
در این بیانیه، بر ارزش حفاظت از محیط زیست در بزرگترین کشور تولیدکننده فولاد جهان که سهم حدود ۵۰ درصدی از ظرفیت تولید جهانی را به خود اختصاص داده، تاکید شده است. قابل ذکر است که اتکای شدید بخش فولاد به استفاده از زغالسنگ، حدود ۱۷ درصد از کل میزان انتشار کربن چین را به خود اختصاص میدهد و این بخش را به دومین تولیدکننده بزرگ گازهای گلخانهای در این کشور تبدیل کرده است.
در همین راستا، دولت چین دستورالعملهای توسعه صنعت فولاد را در ماه ژانویه ۲۰۲۲ برای حمایت از گذار به انرژیهای تجدیدپذیر، با هدف کاهش میزان انتشار کربن در بخش فولاد تا سال ۲۰۳۰ ارائه داد. اهداف کلیدی برای اجرای فرایند کربنزدایی در بخش فولاد چین برای سال ۲۰۲۵، شامل افزایش استفاده از قراضه فولادی و رشد تولید فولاد با استفاده از روش کوره قوس الکتریکی (EAF) به ۱۵ درصد از ظرفیت کل تولید فولاد خام در این کشور بوده است.
گفتنی است سهم ظرفیت تولید فولاد به کمک روش کوره قوس الکتریکی از ظرفیت کل تولید فولاد خام در این کشور، حدود ۱۰ درصد در سال ۲۰۲۰ گزارش شده بود. طبق برنامهریزیهای انجام شده، این رقم باید به حدود ۲۰ درصد از ظرفیت تولید فولاد چین در سال ۲۰۳۰ برسد. براساس بیانیه مرکز تحقیقاتی مذکور، بخش فولاد چین همچنان به اهداف در نظر گرفته شده برای سال ۲۰۲۵ مبنی بر رسیدن به سهم ۱۵ درصدی در تولید فولاد از طریق روش کوره قوس الکتریکی درسال ۲۰۲۵ نرسیده و در حال حاضر سهم تولید فولاد از کوره قوس الکتریکی، همان سهم ۱۰ درصد باقی مانده است.
شماری از تحلیلگران اظهار داشتند: عدم تمایل بخش فولادسازی برای کنار گذاشتن زغالسنگ به دلیل ایجاد ظرفیت مازاد عرضه فولاد و افزایش تعرفههای واردات از سوی برخی از کشورهای جهان، از جمله دلایلی بوده که مانع از دستیابی به هدفگذاریهای تدوینی شده است. قابل ذکر است که حجم صادرات فولاد چین در سال ۲۰۲۴ به ۱۱۱ میلیون تن رسید که بالاترین میزان طی یک دهه اخیر به شمار میرود. تلاش فولادسازان چینی برای جبران کاهش حجم تقاضای داخلی برای این فلز به دلیل عملکرد بسیار ضعیف بخش املاک و مستغلات در این کشور از سال ۲۰۲۱، یکی از عوامل اصلی در افزایش حجم صادرات فولاد چین بوده است.
در اوایل ماه فوریه ۲۰۲۵، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا تعرفه ۲۵ درصدی را بر تمامی محمولههای واردات فولادی و آلومینیومی به ایالات متحده آمریکا اعمال کرد. اخیرا نیز کرهجنوبی اعلام کرد که تعرفه ۳۸ درصدی را بر واردات ورق فولادی از چین وضع خواهد کرد. ویتنام نیز اعلام کرد که تعرفههای ضد دامپینگ بین ۱۹٫۳۸ تا ۲۷٫۸۳ درصدی را بر فولاد چین اجرایی کند. از سوی دیگر، مقامات استانی چین به افزایش ظرفیت جدید تولید فولاد مبتنی بر کورههای بلند که رقم آن حدود ۱۱٫۰۴ میلیون تن گزارش شده است، در سال ۲۰۲۴ چراغ سبز نشان دادند. با این احتساب، مجموع ظرفیت تولید فولاد مبتنی بر روش کوره بلند از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ در چین به بیش از ۱۴۰ میلیون تن در سال رسید.
براساس بیانیه مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک چین، در صورت ساخت واحدهای تولیدی جدید مبتنی بر روش کورههای بلند که به تازگی مجوز راهاندازی آنها صادر شده است، بخش فولاد با فشار بازگشت سرمایه قابل توجهی مواجه خواهد شد و خطر تبدیل شدن به داراییهای با وضعیت مبهم با زیان احتمالی ۱۹٫۳ میلیارد دلاری آمریکا را در پی خواهد داشت.
در بیانیه مرکز تحقیقاتی مذکور درخواست شده است تا ظرفیت تولید فولاد با استفاده از روش کورههای بلند کنار گذاشته شده و از سوی دیگر استفاده از فناوریهای تولید فولاد کمکربن مانند روش کوره قوس الکتریکی و متالورژی هیدروژن سبز با ارائه مشوقها و بستههای مالی هدفمند افزایش پیدا کند. به علاوه، توصیه شده است اجرای طرح کربنزدایی چین مشمول صنایع فولاد، سیمان و آلومینیوم نیز شود.
یکی از محققان در مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک چین در همین رابطه بیان کرد: ایجاد تغییرات اخیر در تعیین سیاستگذاریها مرتبط با بخش فولاد چین نشان میدهد که دولت این کشور رویکرد سنجیدهتری را برای روند عرضه فولاد خود در پیش گرفته است و کاهش قابل توجه ظرفیت تولید فولاد با استفاده از روش کورههای بلند به منظور دستیابی به طرح برایند انتشار کربن صفر تا سال ۲۰۶۰، یک امر کاملا ضروری به نظر میرسد.
در پایان میتوان مطرح کرد که دستیابی به جاهطلبیهای چین در بخش فولاد، مستلزم اجرای سیاستگذاریهای تدوینی در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ بوده و سالهای آینده مشخص خواهد کرد که آیا صنعت فولاد در این کشور خود را با تحولات به وجود آمده در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر وفق خواهد داد یا مسیر فعلی را در پیش خواهد گرفت.
منبع: فلزات آنلاین