جستجو

• کسری تراز تجاری در مارس ۱۴.۰٪ افزایش یافت و به رکورد ۱۴۰.۵ میلیارد دلار رسید
• واردات کالا ۵.۴٪ افزایش یافت و به رکورد ۳۴۶.۸ میلیارد دلار رسید
• واردات از چین به پایین‌ترین سطح در پنج سال اخیر رسید
• واردات از بیشتر کشورها به بالاترین سطح تاریخی خود رسید

کسری تراز تجاری آمریکا در ماه مارس به رکوردی جدید رسید، زیرا شرکت‌ها برای پیشی گرفتن از تعرفه‌های گسترده‌ای که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ وعده داده بود، واردات کالاها را افزایش دادند؛ این امر باعث شد تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه‌ماهه اول سال برای نخستین بار در سه سال گذشته وارد محدوده منفی شود.

گزارش روز سه‌شنبه وزارت بازرگانی نشان داد که آمریکا در ماه مارس از ۱۰ کشور، از جمله مکزیک و ویتنام، بیشترین میزان واردات ثبت‌شده را داشته است. در مقابل، واردات از چین به پایین‌ترین سطح در پنج سال گذشته رسید و ممکن است باز هم کاهش یابد؛ زیرا ترامپ تعرفه‌ها بر کالاهای چینی را به رقم حیرت‌انگیز ۱۴۵٪ افزایش داده است.

گزارش‌هایی از کاهش شدید بارگیری محموله‌ها از چین وجود دارد.
در حالی که تعرفه‌های متقابل با اغلب شرکای تجاری آمریکا به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درآمده‌اند، تعرفه‌های مربوط به کالاهای چینی از اوایل آوریل اجرایی شده‌اند و موجب آغاز جنگ تجاری با پکن شده‌اند. اقتصاددانان معتقدند که این «پیش‌دستی» در واردات احتمالاً در ماه آوریل نیز ادامه داشته است.

کریستوفر راپکی، اقتصاددان ارشد در شرکت FWDBONDS، گفت:
«شرکت‌ها به‌وضوح در حال تقلا هستند تا راهی برای عبور از این دوران بی‌سابقه پیدا کنند، اما بدترین وضعیت بی‌شک هنوز در راه است، زیرا دریافت واقعی تعرفه‌های وارداتی عملاً از پس از اعلامیه ‘روز رهایی’ کاخ سفید در دوم آوریل آغاز شده است. هنوز هیچ توافق تجاری در دوران ترامپ ۲.۰ اعلام نشده است.»

کسری تجاری با ۱۴.۰٪ افزایش (برابر با ۱۷.۳ میلیارد دلار)، به رکورد ۱۴۰.۵ میلیارد دلار رسید. اداره تحلیل اقتصادی وزارت بازرگانی این رقم را گزارش کرد. اقتصاددانانی که در نظرسنجی رویترز شرکت کرده بودند، کسری ۱۳۷ میلیارد دلاری را پیش‌بینی کرده بودند.

واردات با ۴.۴٪ افزایش به رکورد تاریخی ۴۱۹.۰ میلیارد دلار رسید. واردات کالاها با رشد ۵.۴٪ به ۳۴۶.۸ میلیارد دلار رسید که بیشترین میزان تاکنون است. این رشد عمدتاً ناشی از افزایش ۲۲.۵ میلیارد دلاری در واردات کالاهای مصرفی بود که آن نیز به رکورد تاریخی رسید؛ بخش عمده‌ی این افزایش مربوط به محصولات دارویی وارداتی از ایرلند بود. ترامپ وعده داده است که بر داروها نیز تعرفه اعمال خواهد کرد.

واردات کالاهای سرمایه‌ای نیز با ۳.۷ میلیارد دلار افزایش به رکوردی جدید رسید، که نشان‌دهنده رشد قابل‌توجه در واردات لوازم جانبی رایانه است. واردات خودرو، قطعات و موتور نیز ۲.۶ میلیارد دلار افزایش یافت، که بیشتر آن مربوط به خودروهای سواری بود.

اما واردات اقلام صنعتی با کاهش ۱۰.۷ میلیارد دلاری مواجه شد؛ این شامل کاهش ۱۰.۳ میلیارد دلاری در اشکال فلزی نهایی (احتمالاً نقره) و کاهش ۱.۸ میلیارد دلاری در طلای غیرپولی بود. کاهش این اقلام عامل اصلی گسترش کسری تجاری در دو ماه گذشته بوده‌اند.

اقتصاددانان می‌گویند این داده‌ها نشان‌دهنده فرار سرمایه از دلار آمریکاست، زیرا سیاست متغیر تعرفه‌های کاخ سفید سرمایه‌گذاران را نگران کرده است. واردات نفت خام نیز ۱.۲ میلیارد دلار کاهش یافته است.

برایان بثیون، استاد اقتصاد در کالج بوستون، گفت:
«دوره پس از انتخابات نوامبر، یعنی از دسامبر ۲۰۲۴ تا مارس ۲۰۲۵، شاهد انباشت طلا و نقره خارج از کشور به ارزش ۹۲.۵ میلیارد دلار نسبت به سال قبل بود. این “پارک‌کردن” پس‌اندازهای نادر آمریکایی در دارایی‌های غیرمولد و بدون بازده، پیامدهای منفی برای دلار آمریکا دارد.»

دلار (شاخص DXY) تاکنون در سال جاری حدود ۵.۱۱٪ در برابر ارزهای شرکای اصلی تجاری آمریکا تضعیف شده است. روز سه‌شنبه نیز دلار در برابر سبدی از ارزها در سطح پایین‌تری معامله شد.

سهام در وال‌استریت کاهش یافت و بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا نیز وضعیت متفاوتی داشت.

مقامات فدرال رزرو روز سه‌شنبه نشست سیاست‌گذاری دو روزه‌ای را آغاز کردند. انتظار می‌رود بانک مرکزی آمریکا در روز چهارشنبه نرخ بهره را تغییر ندهد، اما نشست خبری جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، برای دریافت نشانه‌هایی درباره زمان ازسرگیری سیاست‌های تسهیلی زیر نظر گرفته خواهد شد.

افزایش جزئی در صادرات
صادرات با افزایش ۰.۲٪ به ۲۷۸.۵ میلیارد دلار رسید، که خود یک رکورد است. صادرات کالاها با رشد ۰.۷٪ به ۱۸۳.۲ میلیارد دلار رسید که بالاترین سطح از ژوئیه ۲۰۲۲ تاکنون بوده است. این رشد عمدتاً ناشی از افزایش ۲.۲ میلیارد دلاری در صادرات مواد صنعتی و اولیه، از جمله گاز طبیعی و طلای غیرپولی بود.

صادرات خودرو، قطعات و موتور نیز ۱.۲ میلیارد دلار افزایش یافت. اما صادرات کالاهای سرمایه‌ای ۱.۵ میلیارد دلار کاهش داشت که دلیل اصلی آن کاهش ۱.۸ میلیارد دلاری در صادرات هواپیماهای غیرنظامی بود. کسری تراز تجاری کالاها در مجموع با ۱۱.۲٪ افزایش به رکورد ۱۶۳.۵ میلیارد دلار در ماه مارس رسید.

دولت هفته گذشته گزارش داد که کسری تراز تجاری در سه‌ماهه نخست سال به‌تنهایی ۴.۸۳ درصد از تولید ناخالص داخلی را کاهش داده است، که باعث شد اقتصاد با نرخ سالانه ۰.۳٪ کوچک شود؛ این نخستین انقباض اقتصادی از سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۲ تاکنون است.

ترامپ تعرفه‌ها را ابزاری برای افزایش درآمد دولت به‌منظور جبران کاهش مالیات‌ها و احیای صنعت رو‌به‌زوال آمریکا می‌بیند. اقتصاددانان انتظار دارند این موج واردات تا ماه مه فروکش کند، که می‌تواند به بهبود تولید ناخالص داخلی در سه‌ماهه دوم کمک کند.

با این حال، آن‌ها هشدار می‌دهند که این بهبود ممکن است به دلیل کاهش صادرات محدود شود؛ زیرا سایر کشورها کالاها و سفر به آمریکا را تحریم می‌کنند. به‌ویژه، کاهش در تعداد بازدیدکنندگان از آمریکا—خصوصاً از کانادا—در اعتراض به تعرفه‌های تنبیهی و سرکوب مهاجرت و همچنین اظهارات ترامپ درباره الحاق کانادا و گرینلند گزارش شده است.

در واقع، صادرات خدمات در ماه مارس ۹۰۰ میلیون دلار کاهش یافت و به ۹۵.۲ میلیارد دلار رسید؛ این کاهش عمدتاً ناشی از افت ۱.۳ میلیارد دلاری در بخش گردشگری بود.

هجوم برای پیشی گرفتن از تعرفه‌ها باعث شد واردات از کشورهایی مانند مکزیک، بریتانیا، ایرلند، هلند، بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هند و ویتنام به بالاترین حد تاریخی برسد. اما واردات از چین به پایین‌ترین سطح خود از مارس ۲۰۲۰ (زمان اوج‌گیری اولین موج پاندمی کرونا) رسید.

کسری تجاری تعدیل‌شده با فصل با چین از ۲۶.۶ میلیارد دلار در فوریه به ۲۴.۸ میلیارد دلار در مارس کاهش یافت. کسری تجاری با کانادا نیز از ۷.۴ میلیارد دلار در فوریه به ۴.۹ میلیارد دلار در مارس رسید. کسری تجاری با مکزیک تقریباً بدون تغییر ماند، در حالی که مازاد تجاری با بریتانیا کاهش یافت.

ورونیکا کلارک، اقتصاددان در بانک سیتی‌گروپ، گفت:
«واردات از اتحادیه اروپا، به‌ویژه از ایرلند، در ماه مارس قابل‌توجه بود و ممکن است در آوریل کاهش یابد. اما از سوی دیگر، احتمالاً واردات از برخی کشورهای آسیایی بیشتر شود، چرا که تعرفه‌های ۴۰٪ تا ۵۰٪ بر کالاهای آن‌ها تا ماه ژوئیه به تعویق افتاده‌اند.»

منبع خبر: رویترز

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی معدن‌مدیا به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.