جستجو

کار در معدن را باید جزو سخت‌ترین و زیان‌آورترین مشاغل به شمار آورد، شغلی شرایط کاری سخت و پرخطر دارد و سلامت را به خطر می اندازد.


به گزارش معدن مدیا به نقل از خبرآنلاین، بر اساس تصور عموم، کار در معدن در صدر مشاغل سخت قرار دارد و به حتم این سختی برای یک خانم چند برابر می شود هرچند هدیه بهشتی، به عنوان بانویی که مسئولیت اداره یکی از معادن گچ و آهک پایتخت را برعهده دارد، به خوبی از عهده این کاربرآمده است.

بهشتی با وجود اینکه فارغ التحصیل کارشناسی مهندسی الکترونیک است اما از سال ۱۳۹۶ درشرکت تعاونی توچال معدن مشغول فعالیت شده و در این مدت توانسته تجربه های ارزشمندی را کسب کند.

به گفته خودش؛ علاقه به این شغل موروثی است و از آنجایی‌که پدرش فوق لیسانس رشته مهندسی معدن از دانشگاه تهران در سال ١٣٥٢ و از پیشکسوتان این رشته بوده، او نیز با محیط و شرایط کاری معدن آشنا شده است.

معدن‌کاری در اکثر دنیا شغلی مردانه محسوب می شود و سبب کمرنگ بودن حضور خانم‌ها در معادن شده است

حضور یک خانم در شغلی کاملا مردانه

وی درباره این شغل توضیح می دهد: معدن‌کاری در اکثر دنیا به دلیل شرایط سخت کاری، شغلی مردانه محسوب می شود و این شرایط سبب شده تا فعالیت خانم‌ها در این عرصه نسبت به سایر مشاغل، کمتر بوده و حضورشان در معادن کمرنگ تر باشد.

وی تصریح می‌کند: شرکت تعاونی توچال معدن بهره بردار معادن سنگ آهک چلقز و سنگ گچ و آهک چلقز٢ ، فعالیت خود را از سال ٦٩ در جنوب شرقی تهران و در شهرستان پاکدشت آغاز کرده و و در حال حاضر نیز ٢٠ نفر به صورت مستقیم و ١٠نفر به صورت غیر مستقیم در آن شاغلند.

بهشتی درباره موارد استفاده محصول این معدن بیان می‌کند: با توجه به کیفیت مواد معدنی این معادن، محصولات ما برای در مصالح ساختمانی، تولید سیمان، بتون و آسفالت و همچنین کارخانه‌جات بهداشتی و طبی مناسب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی عنوان می‌کند: این شرکت توانایی تولید متوسط روزانه ٢٠٠٠ تن سنگ گچ و سنگ آهک را داشته و علی رغم تحریم ها و عدم ثبات اقتصادی موجود و مشکلات اقتصادی کشور ، تورم صعودی ، کرونا و … به یاری خداوند تعالی توانسته به فعالیت خود ادامه دهد.

قرارگیری معادن در مکان‌های صعب‌العبور و دور، ایاب و ذهاب تبدیل به یکی از مشکلات اصلی می‌شود

مشکلات کار در معدن

وی درباره مشکلات این حوزه توضیح می‌دهد: برخی از مشکلان سبب بروز اختلال در روند کاری ما شده اند که باید به موارد زیر اشاره کرد:

* افزایش چندین برابری هزینه های تعمیرات ماشین آلات

* افزایش چندین برابری قطعات و لوازم ماشین آلات معدنی

* افزایش صعودی هزینه حمل بار

* عدم نظارت و کنترل بر مشکلات ناوگان باربری.

بهشتی به عنوان یک بانوی کارآفرین و شاغل در بخش معدن درباره مشکلات این شغل توضیح می دهد: به دلیل قرارگیری معادن در مکان‌های صعب‌العبور و دور، ایاب و ذهاب تبدیل به یکی از مشکلات اصلی می‌شود. معدن ما در یک منطقه کوهستانی واقع شده و این مساله تردد را برای بنده با مشکلاتی مواجه ساخته است.

وی افزود: بحران اقتصادی فعلی در جامعه بر روی تمام کسب و کارها تاثیرگذار بوده و بخش معدن نیز از این مساله مستثنی نیست و روی کار ما نیز موثر بوده است، همچنین افزایش نرخ دلار سبب افزایش حداقل ۲ تا ۳ برابری قیمت اکثر کالاها و خدمات شده، با توجه به فرسودگی دستگاه‌ها و ماشین آلات معدن برای تعمیرات، متحمل هزینه‌های بسیار بالایی می‌شویم به طوری که در چند روز گذشته برای تعویض پیچ یکی از دستگاه مبلغ ۴۵۰هزار تومان پرداخت کردیم.

افزایش ۴۰درصدی قیمت محصول تولیدی معادن گچ و آهک

وی عنوان می کند: قبلا می‌توانستیم به صورت اعتباری خرید کنیم اما اکنون باید به صورت نقدی خرید را انجام دهیم که متاسفانه قیمت ها هم ۳ برابر شده است.

وی می گوید: معدن ما در جنوب شرقی تهران واقع شده و به کار استخراج سنگ گچ و سنگ آهک مشغول هستیم. با وجود افزایش قیمت چندبرابری( ۱۰۰ تا ۲۰۰درصدی) سایر کالاها و خدمات، در مورد نرخ گچ و آهک این اتفاق نیافتاده و حداکثر بین ۳۰ تا ۴۰درصد بر قیمت‌ محصولات افزوده شده احساس می کنم قیمت‌های فعلی پاسخگوی هزینه‌ها نیست.

وی بیان می کند: هزینه حمل و نقل بسیار فراوان افزایش داشته به طوری که سال گذشته به ازای هر تن در یک کیلومتر مشخص مبلغ ۱۰ هزار تومان پرداخت می کردیم اما در سال جاری این هزینه‌ افزایش یافت به طوری که تا ماه قبل به ازای هر تن ۲۵ هزار تومان دریافت می کردند و اکنون به ما قیمت ۵۰هزار تومان بابت حمل اعلام شده است در حالی که تا سال ۹۸ همان مسیر با ۱۰ هزار تومان هزینه طی می شد.

پذیرش سخت حضور خانم‌ها در معادن

بهشتی درباره نوع برخورد کارگران و افراد شاغل در معدن با وی به عنوان یک خانم توضیح می دهد: به طور معمول در بخش های سنتی، پذیرش مدیریت خانم به سختی انجام می‌گیرد و به همین ترتیب این مساله در بخش معدن نیز نمایان است، خوشبختانه بنده با مشکلات فراوان مواجه نشدم البته باید گفت معدن‌کاری هنوز هم شغلی است که در تمام دنیا به عنوان کاری مردانه نگریسته می شود. بنده با این مساله و افرادی که در معدن کار می کنند، مشکلی نداشته‌ام اما به حتم برای کارگران سخت و ثقیل است که بخواهند بپذیرند در این بخش یک خانم مدیر معدن باشد.

وی ادامه می دهد: در معدن ما به جز بنده، خانم دیگری مشغول به کار نیست اما در بخش معدن کشور، خانم‌های دیگری نیز فعالیت دارند.این مساله سختی‌های خود را دارد و نیاز تا زمان سپری شود تا کارگران و افراد شاغل در معدن مدیریت یک خانم را بپذیرند.

این بانوی معدن‌کار درباره برخورد مسئولان با این مساله و نحوه خدمات‌رسانی گفت: برخورد مسئولان بسیار خوب است.

بی‌توجهی به پتانسیل معادن در زمان تحریم

بهشتی درباره نقش موثر بخش معدن برای خروج اقتصاد از تکیه بر نفت به ویژه در روزگار تحریم می‌گوید: متاسفانه به نقش و پتانسیل معدن در شرایط سخت تحریم نفتی، توجه نشده در حالی که دولت باید تسهیلات بیشتری در اختیار معدن‌کاران قرار دهد زیرا هزینه‌های مربوط به معدن بسیار بالاست به طوری که استخراج، ماشین آلات و فرآوری محصولات معدنی بسیار هزینه‌بر است، برای نمونه ماشین آلات بعد از مدت فرسوده می شوند و با توجه به اوضاع اقتصادی کنونی، تعمیرات آنها نیازمند هزینه‌های بالا و فراوان است.به گفته وی تولید مواد خام به تنهایی شاید توجیه اقتصادی نداشته باشد بنابراین باید فرآوری شود که نیازمند سرمایه‌گذاری است.

وی درباره میزان استقبال سرمایه‌گذاران از بخش معدن عنوان می کند: استقبال از این بخش سخت صورت می گیرد.

نبود حمایت از معادن توسط وزارت صمت

وی درباره تاثیر رکود و یا رونق بازار ساخت‌وساز بر رونق معادن گچ و آهک بیان کرد: رکود بازار مسکن و ساخت و ساز سبب شده تا میزان فروش محصولات ما نیز کاهش یابد به طوری که از ابتدای سال ۵۰درصدی را داشته‌ایم. وی درباره وضعیت فعالیت معادن در ماه‌های پایانی سال گفت: تلاش می کنیم و امیدوارم شاهد رونق بازار باشیم اما با توجه به شرایط فعلی، نمی‌توان به آینده کاری این بخش در ماه‌های پایانی سال ۹۹ خوشبینانه نگریست.

بهشتی درباره میزان تحقق وعده های وزیر صمت برای فعال سازی معادن کوچک و احیا کردن آنها، تصریح می کند: در این مدت بنده به عنوان یک معدن‌کار چنین چیزی را احساس نکردم و متاسفانه وعده ها در این زمینه محقق نشده است.

شرایط بهبود وضعیت کاری معادن

وی در پاسخ به این سوال که برای بهبود شرایط کاری معادن خواهان چه پیشنهادی دارید، می‌گوید: پنج پیشنهاد اصلی برای تحقق این هدف داریم. اول ارایه تسهیلات بانکی جهت خرید ماشین آلات و تجهیزات ، با بهره کم و تنفس بیشتر و همچنین پرداخت تسهیلات و سوبسید دولتی برای انتقال انرژی برق صنعتی به معدن در کنار افزایش سهمیه سوخت دولتی می‌تواند مشکلات را حل کند . در عین حال نظارت بر قیمت قطعات و لوازم یدکی ماشین آلات و ایجاد راهکارهای کنترل قیمت ناوگان باربری و حل مشکلات ناوگان باربری در حل مشکلات معدن‌کاران و معدن‌داران موثر است.

وی درباره چگونگی رعایت پروتکل‌های بهداشتی در معدن توضیح می دهد: متاسفانه در این مدت،‌دو نفر از پرسنل ما به کرونا مبتلا شدند و جزو کسانی بودند که با بخش خارج از معدن مرتبط بودند و با رعایت نکات بهداشتی، خوشبختانه بهبود یافتند. همچنین این بیماری به سایر کارگران و کارمندان منتقل نشد و اکنون همه افراد شاغل در معدن با استفاده از ماسک و رعایت نکات و پروتکل‌های بهداشتی با هدف کنترل و عدم شیوع کرونا در معدن بسیار تلاش می کنند.

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.