جستجو

سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ شوک بزرگی به بازارهای مالی وارد کرده است اما بازار فلزات پایه در بورس فلزات لندن (LME)، زودتر از دیگر بخش‌ها نشانه‌های این بی‌ثباتی را احساس کرد.


تعرفه ۲۵ درصدی ایالات متحده آمریکا بر واردات آلومینیوم، نظم زنجیره تامین این فلز را بر هم زده و از سوی دیگر، نگرانی از اعمال تعرفه مشابه بر مس، باعث شکاف کم‌سابقه‌ای بین قیمت‌گذاری در بازارهای آمریکا و اروپا شده است.

در حالی که فعالان بازار از احتمال وقوع یک جنگ تجاری تمام‌عیار نگران هستند، نوسانات تعرفه‌ای در سطح خرد حالا با آشفتگی‌های گسترده‌تر در سطح کلان همراه شده است. شاخص فلزات پایه در بورس فلزات لندن اخیرا با ریزشی ۶ درصدی مواجه شد؛ چراکه تهدیدهای تعرفه‌ای، رنگ واقعیت به خود گرفته‌اند.

در میان موج سنگین تعرفه‌ها، تنها یک فلز از طوفان جان سالم به در برده است؛ قلع که به لطف نابسامانی در زنجیره تامین خود، همچنان بهتر از سایر فلزات بورس لندن عمل می‌کند.

شوک‌های عرضه، بازار قلع را تکان می‌دهد

قیمت قرارداد سه‌ ماهه قلع در «LME» در سه‌ ماهه نخست سال ۲۰۲۵ با رشدی ۲۵ درصدی همراه بود و حتی عملکرد درخشان طلا را هم پشت سر گذاشت. مجموعه‌ای از اختلالات عرضه، معامله‌گران قلع را وارد دوره‌ای پرنوسان و نفس‌گیر کرده است.

بازار قلع در واکنش به خبر بازگشایی معدن عظیم «Man Maw» در میانمار پس از ۱۸ ماه توقف، فشار فروش را تجربه کرد اما با اعلام تعطیلی معدن «Bisie» توسط شرکت «Alphamin» در جمهوری دموکراتیک کنگو، به دلیل شدت گرفتن ناامنی‌ها در شرق این کشور، دوباره روندی صعودی به خود گرفت.

زلزله ویرانگر اخیر در میانمار که تردیدهای تازه‌ای درباره بازگشایی معدن «Man Maw» به وجود آورده، قیمت قلع را باز هم بالاتر برده است. با شدت گرفتن روند صعودی قیمت قلع، فعالان بازار به سرعت وارد میدان شده‌اند و حجم موقعیت‌های خرید صندوق‌های سرمایه‌گذاری به بالاترین حد خود رسیده است.

موجودی انبارهای بورس فلزات لندن در حال کاهش و فاصله زمانی بین سررسیدهای مختلف نیز در حال فشرده‌تر شدن است؛ عواملی که به آشفتگی بیشتر بازار دامن زده‌اند. با وجود اینکه بازار قلع صعودی است، باید توجه داشت که در چین هیچ کمبودی از این فلز وجود ندارد. موجودی بورس شانگهای در حال حاضر ۴۷ درصد رشد کرده و با رسیدن به ۹ هزار و ۸۷۲ تن، بالاترین رقم را از ماه سپتامبر ۲۰۲۴ به ثبت رسانده است.

شکاف در بازار مس

تجارت مس از زمانی که ترامپ در ماه فوریه ۲۰۲۵ دستور به تحقیقات امنیت ملی در خصوص واردات مس را صادر کرد، به شدت تحت تاثیر تهدید اعمال تعرفه قرار گرفته است.

در حال حاضر عمده تجارت مس در قالب آربیتراژ بین قیمت گمرکی تایید شده «CME» و قیمت جهانی «LME» انجام می‌شود. فعالان در بازار این فلز همواره تلاش می‌کنند که پیش‌بینی کنند تعرفه‌های مس چه زمانی و با چه نرخ‌هایی اعمال خواهد شد؛ به همین دلیل بازار مس نوسانات زیادی را تجربه می‌کند.

اختلاف بی‌سابقه پرمیوم مس «CME» با «LME»، موجب ارسال حجم زیادی از فلز مس به ایالات متحده آمریکا شده است. اینکه چه میزان از آن بتواند پیش از اعلام تعرفه‌ها از گمرک آمریکا عبور کند، هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار داد.

قیمت‌های بی‌سابقه در «CME» و اختلالات بازار فیزیکی باعث خوش‌بینی موقت در بازار شده بود اما قیمت مس «LME» اکنون به زیر ۹ هزار دلار در هر تن کاهش یافته است. از طرفی، نگرانی‌ها از تاثیرات منفی تعرفه‌های متقابل آمریکا بر فعالیت‌های تولیدی در جهان نیز افزایش یافته است.

تحولات پرمیوم آلومینیوم

قرارداد آلومینیوم «CME» با «LME» تفاوتی ندارد؛ بنابراین تاثیر تعرفه‌ها در پرمیوم‌های منطقه‌ای خود را نشان داده است. پرمیوم ایالت‌های غرب میانه آمریکا ماه گذشته میلادی بیش از ۹۰۰ دلار بالاتر از قیمت پایه «LME» قرار گرفت؛ چراکه بازار افزایش تعرفه‌ها از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد را در قیمت‌ها لحاظ کرده بود.

برخلاف این، پرمیوم‌های اروپایی به شدت کاهش یافته‌اند که نشان می‌دهد فلز آلومینیوم در حال حاضر از بازار آمریکا به سمت بازارهای دیگر ارسال می‌شود.

در ابتدای سال، تحلیلگران چشم‌انداز مثبتی برای آلومینیوم ترسیم کرده بودند اما بازار سیگنال‌های متفاوتی از خود نشان داده و مانند مس در واکنش به تعرفه‌های متقابل، تحت فشار فروش قرار گرفته است.

نیکل به تحولات در اندونزی چشم دوخته است

نیکل در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵، در محدوده قیمتی ۱۵ هزار تا ۱۷ هزار دلار در هر تن قرار داشت. قیمت نیکل به دلیل افزایش مداوم موجودی انبارهای «LME» کاهش یافته و دلیل آن هم تولید بیش از حد نیکل در اندونزی است که باعث شده مقدار زیادی نیکل تصفیه‌ شده وارد بازار شود و زنجیره تامین آن را مختل کند.

سهم نیکل چینی در انبارهای «LME» به بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است؛ در حالی که در ابتدای سال ۲۰۲۴ فقط ۱۱ درصد بود. مواد اولیه این نیکل چینی از اندونزی، وارد و سپس در چین فرآوری می‌شود. اندونزی اخیرا خود نیز شروع به تولید نیکل تصفیه‌ شده کرده است که در انبارهای «LME» به چشم می‌خورد.

افت قیمت نیکل به جایی رسیده است که حتی تولیدکنندگان در اندونزی هم با کاهش حاشیه سود روبه‌رو شده‌اند اما تا زمانی که تولید در این کشور کنترل نشود، بازار با مازاد عرضه دست‌ به‌ گریبان خواهد بود.

تنها پرسش این است که آیا موج عرضه از سوی اندونزی همچنان به بخش نیکل تصفیه‌ شده (کلاس یک) سرازیر خواهد شد یا دوباره به سمت نیکل‌های با عیار پایین‌تر (کلاس دو) خواهد رفت. همه‌چیز به حاشیه سود واحدهای فرآوری نیکل در اندونزی بستگی دارد.

مازاد موجودی، بار سنگینی بر سر فلزات سنگین

ماه گذشته میلادی، ۱۲۰ هزار تن سرب از لیست موجودی‌های قابل‌ فروش «LME» حذف شد اما بازار در برابر آن تقریبا بی‌تفاوت بود؛ هم در قیمت لحظه‌ای و هم در ساختار قیمتی سررسیدها.

هیچ‌کس باور ندارد که بازار فیزیکی واقعا با این مقدار کمبود سرب مواجه باشد. در واقع، آنچه در بازار سرب دیده می‌شود، نوعی آربیتراژ انباری در بورس فلزات لندن است؛ وضعیتی که معمولا در دوران مازاد عرضه و موجودی بالای انبارها اتفاق می‌افتد. موجودی سرب در انبارهای «LME» از ۲۱ هزار و ۵۰۰ تن در ابتدای سال ۲۰۲۳ به ۳۳۱ هزار تن رسیده است.

با وجود مازاد موجودی، قیمت سرب عملکرد نسبتا خوبی داشته است؛ شاید به این دلیل که چشم‌انداز آن هنوز از فلز هم‌خانواده‌ یعنی روی امیدوارکننده‌تر است.

بازگشت معادن روی به مدار تولید

به نقل از خبرگزاری رویترز، از ابتدای سال تاکنون، روی عملکرد ضعیف‌تری نسبت به سایر فلزات پایه در «LME» داشته و این در حالی است که موجودی انبارهای این بورس به‌ طور پیوسته کاهش یافته است. با این حال، به نظر می‌رسد که بازار روی بیشتر تحت تاثیر نگرش منفی نسبت به مواد اولیه آن قرار گرفته باشد تا آنکه بر جنبه‌های پیچیده‌تر روی تصفیه‌ شده تمرکز کند.

تولید روی از معادن در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل از آن ۲.۸ درصد افت داشت و این امر باعث شد تا زنجیره تامین مواد اولیه روی تحت فشار بیشتری قرار بگیرد و کارمزدهای ذوب و فرآوری در نیمه دوم همان سال به زیر صفر برسد؛ انتظار می‌رود که راه‌اندازی مجدد معادن و احداث معادن جدید در سال ۲۰۲۵ باعث بهبود قابل‌ ملاحظه‌ای در تولید شود.

به نظر می‌رسد که این موج جدید عرضه از معادن در حال سرعت گرفتن باشد. کارمزدهای فرآوری که به دلیل کمبود کنسانتره معدنی در سال گذشته به سطوح منفی رسیده بودند، اکنون به ۳۵ دلار به ازای هر تن افزایش یافته‌اند.

تقاضای روی در سال گذشته میلادی ثابت بود و با توجه به چشم‌انداز نه چندان امیدوارکننده بخش ساخت‌وساز (از مصرف‌کنندگان عمده روی)، انتظار می‌رود تولید بیشتر از معادن، منجر به مازاد عرضه در بازار روی تصفیه‌ شده شود.

منبع: فلزات آنلاین

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی معدن‌مدیا به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.