جستجو

شرکت ها/ چادرملو:

مقدمه :

صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، در راستای حمایت از رونق تولید و ساخت داخل محصولات و ملزومات صنایع فولاد کشور، «گردهمایی فناورانه صنایع، شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌های صنعت فولاد» را با حضور فعالان صنعت آهن و فولاد، شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور و سایر سازمان‌ها و نهادهای مرتبط در روزهای ۷، ۸ و ۹ مهرماه ۹۸ برگزار نمود. با توجه به جلسات هم اندیشی و بازدید نمایندگان صندوق نوآوری و شکوفایی و دعوت به حضور و مشارکت جدی در این طرح ، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در این گرهمایی حضوری فعال داشت و به ارائه نیازهای فناورانه و مواردی که شرکتهای دانش بنیان قادر به حل وفصل آنها خواهند بود پرداخت و در این گرهمایی مشکلات ، موانع و نیازهای فناورانه مجتمع صنعتی چادرملو ارائه و تشریح گردید. در این مقاله بخش اول این نیازمندیها که مربوط به کارخانه فولاد چادرملو است ارائه خواهد شد و در دو مقاله آتی نیازهای فناورانه کارخانجات گندله سازی و احیاء نیز ارائه خواهد شد.

با توجه به وضع تحریمهای اقتصادی از طرف کشورهای غربی و عدم همکاری کشورهای اروپایی در  همراهی با ایالات متحده و عدم تامین قطعات و تکنولوژی از طرف این کشورها و نیاز مبرم صنعت کشور به قطعات یدکی و همچنین تکنولوژی و استفاده از دانش در بخشهای مختلف صنعتی ، مشارکت و حضور فعالانه شرکتهای دانش بنیان و استارت آپها در این برهه زمانی بسیار اثر گذار خواهد بود. ایجاد بستری مناسب جهت همکاری متقابل به نحویکه نیازهای بخش صنعت بصورت مدون به این شرکتها ارائه گردد قدمی بسیار راهگشا بود که توسط صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جهوری صورت پذیرفت. در این گردهمایی ۱۱ ابرشرکت صنعت فولاد حضور داشته و کلیه مشکلات و نیازهای فناورانه خود را اعم از تامین قطعات یدکی و یا تامین مواد اولیه و یا پروژه های دانش بنیان به اشتراک گذاشتند. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز بر این اساس بخشی از نیازهای فناورانه خود را در این گردهمایی ارائه نمود و مورد استقبال چشمگیر شرکتهای دانش بنیان نیز قرار گرفت. بخش اول از این مشکلات و نیازهای فناورانه در خصوص کارخانه فولاد چادرملو بدین ترتیب تقدیم میگردد.

?تیوب مسی در سایز های (۱۳۰*۱۳۰ ، ۱۵۰*۱۵۰ ، ۱۸۰ *۱۸۰، ۲۰۰*۲۰۰)

یکی از قطعات پر مصرف در فولادسازی و در ماشین های ریخته گری مداوم تیوب های مسی میباشد. این تیوب ها ساختمان مکعبی شکل و شبیه قوطی دو سر باز بوده که از جنس مس با خلوص بالا ساخته می شود و به دلیل تماس مستقیم با مذاب سطح آن با پوششی از نیکل و کروم پوشش داده می شود. به دلیل تکنولوژی خاص تولید این تیوب ها نیاز بیش از ۲۰ شرکت فولادسازی در ایران از خارج از کشور تامین می شود که لازم است شرکت های دانش بنیان و فعال در زمینه فولاد سازی نسبت به مهندسی معکوس این قطعه داخل کشور اقدام و نیاز های داخلی را مرتفع نماید.

تیوب مسی

? لوله و اتصالات انتقال کک و گرافیت تزریق در کوره قوس الکتریکی

بدلیل مورفولوژی دانه های کک و گرافیت به هنگام تزریق مسیر انتقال (لوله ها ، فلکسیبل) در معرض سایش قرار گرفته و پس از مدتی دچار پارگی فلکسیبل می گردد. با توجه به علم مواد پیشرفته در علم سرامیک ، نیاز است لوله ای سرامیکی تهیه گردد که خواص مکانیکی و خواص سایشی مطلوبی را برای لوله های مذکور داشته باشد.

? فرآوری و بازیافت پسماندهای فولاد سازی شامل سرباره ، غبار ، مواد نسوز و…

با توجه به حجم بسیار زیاد سرباره تولیدی و غبار جمع آوری شده مواد نسوز بازیافتی در کارخانجات فولاد سازی و عدم فراوری و بازیافت آنها ، در حال حاضر یکی از معضلات لاینحل کارخانجات فولاد این مساله است. علاوه بر فضای اشغال شده در کارخانه ، معضلات زیست محیطی و تبعات آن برای سازمانها مشکلات عدیده ای ایجاد نموده است.

شرکتهای دانش بنیان و استارت آپها بستری مناسب جهت تحقیق و بررسی و ایجاد ارزش افزوده برای خود و صنعت فولاد کشور در اختیار دارند به نحویکه در صورت استفاده مناسب از این ضایعات نه تنها بخش اعظمی از مشکلات کلیه فولاد سازیهای کشور را حل نموده بلکه خدمت بزرگی به محیط زیست و مردم کشور خود نموده اند.

سرباره های دپو شده

? ارائه طرح بهینه جهت ساماندهی تونل های سرباره:

یکی از مشکلات کارخانجات فولاد نحوه جمع آوری سرباره در تونل سرباره است که بدلیل گرمای بیش از حد و عدم امکان دسترسی مناسب مشکلات عدیده ای از جمله آسیب دیدن دیواره ها و کف تونل سرباره و امکان نفوذ سرباره وجود دارد.

در حال حاضر و بر اساس طرح شرکت تنوا Tenova ایتالیا در تونل سرباره از اسلبهای چدنی جهت محافظت از دیوار بتنی استفاده میگردد که بین دیوار و اسلبها نیز لایه ای از آجر و جرم نسوز پوشیده است . لکن استفاده از اسلبهای چدنی اولاً باعث افزایش دمای تونل سرباره میگردد و ثانیاً با وجود دمای بالا در این ناحیه و وجود سرباره داغ باعث دفرمگی اسلبها در بلند مدت و همچنین با رفت و آمد ماشین آلات امکان سقوط آنها بسیار زیاد میگردد. شرکت فولاد چادرملو در راستای حل مشکلات و نیز حمایت از شرکتهای دانش بنیان طرح استفاده از بتن خاص که مقاوم به حرارت و سایش بود را ابتدا بصورت آزمایشی و سپس در کل تونل سرباره اجرا نمود. لکن نتایج ، آنچنان که مورد انتظار بود رضایت بخش نبود ولی بستری مناسب فراهم شد که شرکتهای دانش بنیان این راه را ادامه داده و با توسعه فناوری فعلی به نتایجی رضایت بخش دست یابند.

طرح بهینه جهت ساماندهی تونل های سرباره

 

? تامین جرم، آجر و قطعات نسوز:

تامین مواد و قطعات نسوز در حال حاضر یکی از بزرگترین دغدغه های فولاد سازان کشور است که با توجه به عدم تامین این مواد از شرکتهای خارجی و هجوم فولاد سازان جهت تامین داخل فرصت بسیار مناسبی است تا استارت آپها وارد شده و بصورت جدی نسبت به رفع نیازهای کشور اقدام نمایند. لازم به ذکر است علاوه بر مواد مصرفی از جمله آجر کوره و پاتیل و نیز جرم سرد و گرم کوره و تاندیش، قطعات و ملزومات نسوز مثل صفحات اسلاید گیت پاتیل ، نازل های تاندیش ، ست EBT کوره  نیز شامل مواردی است که تامین آنها حیاتی است.

? بهینه سازی KT تزریق اکسیژن، گرافیت و آهک:

با توجه به ضرورت استفاده ی KT های تزریق در کوره قوس الکتریکی جهت بهینه سازی ذوب تولیدی ، طراحی مناسب KT های تزریق جزء مهمترین ارکان کوره قوس الکتریکی می باشد.
با توجه به طراحی نامناسب KT کوره قوس الکتریکی ، باعث خوردگی آجر های اطراف KT نسبت به سایر نواحی کوره می شود که منجر به تعویض زود هنگام شل کوره ، افزایش ضریب مصرف نسوز کوره و همچنین کاهش تولید میگردد.

 

آجرهای در معرض خوردگی

 

? سایر تجهیزات و قطعات:

مواد مصرفی:

جرم خشک مورد استفاده در تاندیش، ماسه EBT، آجرهای نسوز، جرم سرد و گرم کوره، کک CPC، پودر گرافیت، سیلیکومنگنز، فرومنگنز کم کربن، الکترود های کوره قوس الکتریکی و پاتیلی

قطعات و تجهیزات تولید:

نازل های افشانک های خنک کننده، غلتک ها در نواحی مختلف ریخته گری، پمپ های هیردرولیک، باس تیوب ترانس ها، پروپرشنال ولو های ریخته گری، صفحات اسلاید گیت پاتیل، نازل های تاندیش، ست EBT کوره

دانش فنی

– کاهش خوردگی و اکسیداسیون الکترود های گرافیتی کوره قوس الکتریکی

– کاهش خوردگی نسوز در کوره قوس و پاتیل

– کاهش مصرف انرژی الکتریکی کوره قوس الکتریکی

 

ارائه :

مجتبی محیطی اردکانی/ مسئول دفتر فنی تولید فولاد سازی شرکت ارکان تدبیر صنایع

محمد عبدلی/ سرپرست دفتر فنی شرکت آپکو

مطالعه‌ی بیشتر:

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی این وبسایت تحت عنوان «اختصاصی معدن‌مدیا» و در این دسته‌بندی، به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.