جستجو

مس با 26 درصد افزایش قیمت در بورس فلزات لندن و حتی جهش بیشتر در آمریکا امسال یکی از کالاهای اساسی صدرنشین افزایش قیمت بوده است. اما اگر تقاضا برای مس تا این حد افزایش یافته بود، باید آن را در داده‌های تجاری چین مشاهده می‌کردیم. به نظر می‌رسد این جهش قیمت بیشتر سوداگرانه باشد تا ناشی از تغییرات اساسی در بازار.


مس در حال جابه‌جایی داده‌های جهانی است و امید برخی سرمایه‌گذاران نگران از تورم هم با این داده‌ها جابه‌جا می‌شود. فلز قرمز که به یک اندازه مورد علاقه مدیران معدنی و استراتژیست‌های تغییرات اقلیمی است، از اوایل فوریه امسال افزایش قیمتش را شروع کرده است.

مس با 26 درصد افزایش قیمت در بورس فلزات لندن (و حتی جهش بیشتر در آمریکا) امسال یکی از کالاهای اساسی صدرنشین افزایش قیمت بوده است. اما به نظر می‌رسد این جهش قیمت بیشتر سوداگرانه باشد تا ناشی از تغییرات اساسی در بازار.

اگر تقاضا برای مس تا این حد افزایش یافته بود، باید آن را در داده‌های تجاری چین می‌دیدیم. چین 40درصد واردات مس دنیا را در اختیار دارد. این کشور کارخانه‌های ذوب مس فراوانی دارد، اما کنسانتره مس داخلی کافی برای تغذیه این کارخانه‌های ذوب ندارد. رشد حجم واردات سنگ مس خام چین، بعد از یک جهش قابل توجه در پایان پاندمی، در سال گذشته کاهش یافته است.

عرضه کوتاه مدت نیز وضعیت بدی ندارد. بیشترین نگرانی‌های اخیر بازار مربوط به معدن Cobre در پاناما بوده که یکی از بزرگ‌ترین معادن مس دنیا محسوب می‌شود. این معدن مجبور شد به خاطر نگرانی‌های زیست محیطی، تولید خود را در اواخر سال گذشته تعلیق کند. با این حال، بزرگ‌ترین تولیدکنندگان جهان – که حدود 70 درصد تولید را در اختیار دارند – در سه ماهه نخست امسال، 5/5 درصد تولید بیشتری نسبت به مدت مشابه سال قبل داشتند. در هر صورت، امسال تقاضای جهانی مس نسبت به عرضه اندکی کمتر شده است.

این نشان می‌دهد نقش سوداگران از نقش عرضه و تقاضای فیزیکی بیشتر است. کمیسیون معاملات آتی کالا در آمریکا داده‌های معاملات غیرتجاری یکسری کالاهای خاص را ردیابی می‌کند (پوزیشن‌های لانگ و شورت در معاملات). در مورد مس، پوزیشن لانگ خالص (که نشان‌دهنده کسب سود ناشی از افزایش قیمت یک دارایی است) از ماه فوریه صعودی بوده و به بالاترین حد در یک بازه 10ساله رسیده است. به همین دلیل، سرمایه‌گذاران چند ماه است در معاملات به خرید مس روی آورده‌اند. این خریدها احتمالا مدیون پوشش تورم هستند.

تام پرایس، از بانک سرمایه‌گذاری «لیبرام»، می‌گوید: قیمت مس، بیشتر از طلا، مطابق روندهای قیمتی پیش‌بینی شده حرکت می‌کند. در 10 سال گذشته، قیمت فلز قرمز همگام با بازدهی اوراق قرضه بلند مدت در آمریکا حرکت کرده است.

آینده در دست مس

برخی دیگر از فعالان بازار معتقدند همه چیز به سوداگران برنمی‌گردد و این روند افزایش قیمت، ناشی از افزایش تقاضا در آینده است. پیر آندوراند، مدیر صندوق سرمایه‌گذاری تامینی «مدیریت سرمایه آندوراند»، پیش‌بینی کرده به دلیل افزایش تقاضا در چند سال آینده، قیمت مس چهار برابر شود و هر تن به 40 هزار دلار برسد. اطمینان آندوراند به بازار مس، باعث شد صندوق او به ارزش 3/1 میلیارد دلار، از ضرر 55 درصدی که سال گذشته به خاطر شرط‌بندی روی نفت متحمل شده بود و نتیجه معکوس گرفت، نجات پیدا کند. این صندوق توانست امسال 83 درصد رشد کند که دلیل اصلی آن، رشد طیف گسترده‌ای از کالاهای اساسی بود.

مس که یک فلز حیاتی در قلب تحول سبز انرژی است، امسال فعلا 20درصد رشد را تجربه کرده است. اما آندوراند که یکی از به‌نام‌ترین تاجران کالاهای اساسی در دنیاست، فکر می‌کند هنوز جای رشد زیادی باقی مانده، چون عرضه نمی‌تواند پاسخگوی حجم بالای تقاضا باشد. او می‌گوید: «با توجه به برقی شدن دنیا و افزایش استفاده از خودروهای برقی، پنل‌های خورشیدی و مزارع بادی و حتی مصارف نظامی و مراکز داده، رشد تقاضای مس دو برابر می‌شود. من حدس می‌زنم تا 4سال آینده، هر تن مس به 40 هزار دلار برسد.»

آندوراند که قبلا در گلدمن ساکس به عنوان تاجر کار می‌کرده و در دوران پاندمی کرونا و همچنین اوایل جنگ روسیه و اوکراین، از بازار انرژی سود بسیار زیادی به دست آورده، معتقد است حفاری عمیق‌تر و سریع‌تر معادن فعلی هم برای پاسخگویی به افزایش تقاضای مس کافی نیست. توسعه معدن جدید هم حداقل به 15سال زمان نیاز دارد. نگاه آندوراند به قیمت سایر کالاهای اساسی هم صعودی است؛ از جمله کاکائو که از ابتدای سال جاری تا اواسط آوریل، قیمت آن سه برابر شده و آلومینیوم که او معتقد است به دلایلی مشابه آنچه در مورد مس ذکر شد، روند افزایش قیمتش ادامه‌دار خواهد بود.

منبع: روابط عمومی شرکت فولاد مبارکه اصفهان 

لازم به ذکر است مسئولیت حقوقی تمامی محتواهای تولیدی معدن‌مدیا به عهده رسانه «نوآوران معدن» با شناسه مجوز 88190 می‌باشد؛ سایر محتواهای درج‌شده بازنشر و با ذکر منبع است.