ساقی نبیلو – مدیرمسئول:
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، در سال ۱۴۰۲ با تولید ۱۴۶۳ قلم قطعه یدکی و مواد اولیه در داخل کشور و رشد ۷۶ درصدی نسبت به سال پیش از آن، موفق به صرفهجویی ارزی 47.8 میلیون یورویی شد که در مقایسه با ۲۵ میلیون یورو در سال ۱۴۰۱، افزایش 91.2 درصدی را نشان میدهد. این روند به کاهش وابستگی به واردات کمک کرده و امنیت تأمین قطعات را برای چادرملو تضمین میکند.
برنامه چادرملو برای سال ۱۴۰۳، تولید ۹ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن، 3.7 میلیون تن گندله آهن، 1.55 میلیون تن آهن اسفنجی و 1.05 میلیون تن شمش فولادی را هدف قرار داده است. همچنین در شش ماه نخست سال ۱۴۰۳، با وجود محدودیتهای انرژی، این شرکت توانسته بیش از 4.429 میلیون تن کنسانتره سنگ آهن خشک، 1.566 میلیون تن گندله، 933 هزار تن آهن اسفنجی و 560 هزار تن شمش فولادی تولید کند.
در حوزه توسعه و اکتشاف، چادرملو به اجرای چندین طرح در زنجیره فولاد پرداخته است که شامل پروژههای زیر میشود:
– احداث کارخانه گندلهسازی غدیر در بهاباد: با ظرفیت سالانه ۵ میلیون تن (تا پایان آبانماه آماده بهرهبرداری خواهد شد)
– ساخت کارخانه فروآلیاژها با ظرفیت ۶۵ هزار تن در سال
– افزایش ظرفیت ناوگان حملونقل ریلی و جادهای
– احداث کارخانه نورد با ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار تن میلگرد و کلاف در مجتمع فولاد میبد
– کارخانه تولید بریکت سرد/ یک کارخانه دانشبنیان (آماده افتتاح)
علاوه بر این، چادرملو در استان یزد، در پروژههای مشارکتی زیر نیز فعال است:
– احداث کارخانه کلاف با ظرفیت تولید ۴۵۰ هزار تن در سال (آماده بهرهبرداری)
– احداث کارخانه فولاد با ظرفیت سالانه ۶۰۰ هزار تن
– ساخت کارخانه مگامدول آهن اسفنجی با ظرفیت سالانه 1.2 میلیون تن
هر سه در شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه
– تولید کنسانتره سنگ آهن بهاباد به ظرفیت یک میلیون تن در سال در قالب شرکت صنایع معدنی عصر نوین بهاباد (آماده بهرهبرداری)
– احداث کارخانه الکتروگرافیتی با ظرفیت سالانه ۳۰ هزار تن در قالب شرکت نوین الکترود اردکان
در زمینه تأمین انرژی، چادرملو در حال حاضر دارای یک نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۵۰۰ مگاوات و دو نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی فعال در اردکان است. دو فاز گازی نیروگاه شماره ۲ با ظرفیت ۵۴۶ مگاوات نیز سنکرون شده و ۳۶۶ مگاوات به تولید برق چادرملو افزوده است. همچنین این شرکت طرح احداث نیروگاه خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی در خضرآباد و نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی در بهاباد را نیز در دست اقدام دارد.
این شرکت همچنین با ۲۰ درصد مشارکت در شرکت توسعه معادن و صنایع مس جانجا، در حال احداث کارخانه کنسانتره مس با ظرفیت ۱۳۰ هزار تن است.
چادرملو در حوزه تولید فولادهای خاص نیز با همکاری مشاوران بینالمللی، مطالعات جامعی را برای توسعه این محصولات شروع کرده است.
در حوزه مسئولیتهای اجتماعی، چادرملو دو مدرسه بزرگ در اردکان ساخته است. خط آبرسانی از خلیج فارس به اردکان با دبی ۱۲۰۰ لیتر در ثانیه در حال اجراست و پروژه انتقال بخشی از این آب، به زودی آماده بهرهبرداری میباشد.
در بخش اکتشاف، چادرملو با بهرهبرداری از معدن آریز (D19) و آنومالی شماره ۱۰، در جهت تأمین خوراک خطوط کنسانتره خود گام برمیدارد و برنامهریزی برای استخراج سنگ آهن از این معادن را نیز ادامه میدهد تا توسعه پایدار و تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود را محقق سازد.
چادرملو با مشارکت در سرمایهگذاری در ۷۲ طرح معدنی، صنعتی و زیربنایی به ارزش ۹.۶ میلیارد یورو که سهم مستقیم و غیرمستقیم «کچاد» در آن ۴.۳ میلیارد یورو برآورد میشود، به دنبال توسعه فعالیتهای خود و حفظ جایگاه ارزشآفرینی در اقتصاد کشور است.
در سال ۱۴۰۲، چادرملو موفق به تحقق حاشیه سود عملیاتی بیش از ۳۸ درصد و حاشیه سود خالص ۴۲ درصد شد و از نظر سودآوری، رتبه دوم را در بین شرکتهای بورسی سنگآهنی و رتبه سوم را در کل شرکتهای بورسی فعال در زنجیره فولاد کشور به خود اختصاص داد.
این شرکت با افزایش سرمایه ثبتشده به ۳۷۱۵۰ میلیارد تومان و پیشنهاد افزایش سرمایه از محل سود انباشته، مطالبات حالشده سهامداران و آورده نقدی، به دنبال پیشبرد طرحهای توسعه خود است.
مرکز نوآوری نوچاد و همکاری با شرکتهای دانشبنیان
چادرملو در راستای دستیابی به خودکفایی و بومیسازی، مجموعهای از اقدامات هدفمند را برای همکاری با شرکتهای دانشبنیان و فعالان حوزه فناوری انجام داده است. یکی از این اقدامات راهاندازی مرکز نوآوری نوچاد است که هدف اصلی آن تقویت زنجیره نوآوری و تأمین نیازهای صنعتی از طریق بومیسازی و استفاده از دانش داخلی است. این مرکز، با شناسایی و حمایت از ایدههای فناورانه، نقش مهمی در بهینهسازی فرآیندها و کاهش وابستگی به واردات دارد.
یکی از مهمترین فعالیتهای نوچاد، برگزاری رویداد «چادرو» است که بهعنوان بستری برای جذب ایدههای نوآورانه در سه حوزه کلیدی زنجیره ارزش فولاد، آب و انرژی، و هوشمندسازی و تحول دیجیتال طراحی شده است. در نخستین دوره این رویداد که در اردیبهشتماه امسال برگزار گردید، ۷۰ طرح ارائه شد که پس از بررسی دقیق، ۱۰ طرح برتر برای همکاری و اجرای عملیاتی انتخاب شدند. در این رویداد، شرکتهای دانشبنیان توانستند در فرآیند ارزیابی مرحله به مرحله، ایدههای خود را ارائه داده و در محیطی حرفهای با نیازهای دقیق چادرملو آشنا شوند. این تعامل دو سویه فرصتی برای تیمهای دانشبنیان فراهم آورد تا طرحهای خود را بهطور عملیاتی به مجموعهای بزرگ و پیشرو ارائه کنند.
چادرملو همچنین در راستای حمایت عملی از این ایدهها، اقدام به اخذ مجوز جهت تاسیس صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر نوچاد (CVC) نموده است تا به شرکتهای دانشبنیان کمک کند که با حمایت مالی مناسب، به مرحله اجرای عملیاتی برسند. این صندوق با هدف تأمین مالی پروژههای مرتبط با نیازهای چادرملو ایجاد میشود و به تیمهای دانشبنیان این اطمینان را میدهد که در مسیر رشد و توسعه خود از پشتیبانی مالی مطمئنی برخوردار هستند.
حمایت از پایاننامهها و پروژههای تحقیقاتی مرتبط با صنعت معدن، از دیگر اقداماتی است که چادرملو و نوچاد در راستای گسترش همکاری با دانشگاهها و تقویت دانش فنی داخلی انجام دادهاند. این همکاریها از یکسو به تقویت زیرساختهای علمی کشور کمک میکند و از سوی دیگر نیازهای شرکت را در زمینههایی همچون اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی پوشش میدهد.